Image

Neki sam dan nakon silnih mjeseci napokon realizirala kavu s prijateljicom koja je u posljednjih godinu dana počela raditi posao zbog kojeg je nerijetko u posrednom ili neposrednom kontaktu s nizom poznati(ji)h osoba iz hrvatskog javnog života.

 

Kasnije će vam možda biti jasnije zašto sam opisala njezin posao. I tako, tema na temu, pa hop na famozni gay imenik, pa onda još jedan hop na spiku o poznatim gejevima u Hrvata i tako pomislih, ovo je dušu dalo za LezboCosmo.

Budući da se znamo godinama i baš smo si dobre, nisam se morala dugo praviti pristojnom i konačno sam ispalila pitanje koje me povremeno kopka. Pa je onda razgovor tekao otprilike ovako:

"čuj," rekla sam, "meni je famozno kak se tolko zna o tome koji je frajer gay i sviđa mi se što oni počinju izlaziti van s tim, ali me čudi kak u svim tim pričama nikad, ali ama baš nikad, nisam čula da je neka poznata žena lezba, a kamoli da je na naslovnici nekih novina izišla njezina slika s velikim naslovom 'Lezbijka sam, pa što?'".

"Hm", veli ona, "ne znam ti reći, ali ni ja to nisam čula. Okej, možda neka sitna zlobna šuškanja, ali nijedna se nije deklarirala ili bar ponašala kao da je to jasno samo po sebi."
"Zakaj zlobna?", uzvratila sam joj odmah sva narogušena i smrknuta.

"Pa zato kaj mi se čini da je generalni trend da se za frajere više niš ne pita i ne komentira, samo se priča 'Ma, to ti je onaj XY, a 123 je njegov dečko' i to više nikog ne čudi, dok to nisam čula ni za jednu ženu, a ta šuškanja o navodnim lezbama bila su s dozom zluradosti, ne znam ti to objasnit'."

"Aha, a jel misliš da je to baš zato što nijedna nije, recimo, out pa da im tako začepi usta ili ih naprosto – nema?"
"Ne znam, može bit i jedno i drugo premda sumnjam da je ovo drugo, nema mi logike. Ali kad bi neka konačno priznala, kaj ja znam, ili više njih, brijem da bi i vama curama bilo nekako lakše, kužiš, kad god je nekaj ovak u javnosti, uvijek se priča o pederima, a lezbe ko da i ne postoje."

"Fakat, baš tak nekak ispada."

I tako me moja draga i, kako spoznajem, prilično senzibilna hetero frendica navela na razmišljanje o tome. Zbilja, svekolika javnost ove zemljice konačno je došla do kakvog-takvog stadija u kojem priznanje nekog frajera da je gay neće izazvati javni linč ili pomicanje Zemljine osi, pa čak ni omanji šok pomiješan s odbojnošću.
No dobro, pretjerujem – ali dajte zbilja, ruku na srce – to bar nikoga više neće jako iznenaditi, a kako vrijeme bude odmicalo, iznenađenja jedva da će i biti (ne, nisam to pomiješala s pojmom istinske tolerancije da ne bi bilo zabune). Uz sve to, meni se i dalje čini da su oni sve više vani, a mi još uvijek negdje unutra.
Dečki su se prestali bojati i kapa dolje za hrabrost, ali nas je još uvijek strah. Jasno – em je ovo Hrvatska, em smo žene, pa još k tome i lezbe – di ćeš većeg problema.

čovječe, mislim si ja nakon svega, pa i nama treba heroina, nama treba junakinja koja će u intervjuu onako usput spomenuti svoju curu, nama treba glasnogovornica koja će u rubrikama tipa "Domovi poznatih" odškrinuti vrata svog toploga gnijezda koje dijeli sa svojom ženom, neka koja će se naslikavati na crvenim tepisima u ženskom društvu, neka koju će na telki u udarnom terminu vidjeti i moja mama skupa s članovima obitelji i onda konačno skužiti ono što joj ja pokušavam objasniti godinama – vidi, pa to je skroz cool i normalno.

Jer, priznajmo si, ljudi tako razmišljaju.

Mogu se ja postaviti na trepavice pokušavajući objasniti svojoj mami ili, na primjer, jednoj drugoj hetero frendici koja se razočarala (!) kad je čula da opet imam curu kako moja veza nije samo faza koju ne treba shvatiti ozbiljno i da je povijest puna žena koje su bile lezbijke, ali nekako mi se čini da obje bar podsvjesno lezbijke doživljavaju kao neke tamo marginalke kojih zapravo i nema puno, a pogotovo ih nema među poznatima.

Mislim, ja stvarno ne bih željela da se nekoj našoj selebritici dogodi da bude na nekakvom nedajbože popisu koji se širi Internetom kao šumski požar ili da joj se dogodi coming out protiv njezine volje – kao što ne bih voljela da se to dogodi meni – no moram priznati kako se ni najmanje ne bih bunila da i na ovim prostorima dobijemo bar jednu Ellen Degeneres ili Portiu di Rossi.

 

Pin It

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.