Državni odbor za obrazovanje u četvrtak je najavio kako će se u kalifornijskim javnim školama predavati LGBT povijest, što znači da će se u učionicama po prvi put u povijesti slušati, primjerice, o stonvolškoj pobuni te povijesnoj ulozi političara i aktivista Harveya Milka, prvog gradskog službenika koji je javno obznanio da je gej.

Prošireni modul "Povijest i društvene znanosti" tako odsad uključuje ključne povijesne ličnosti iz povijesti borbe za ravnopravnost te bilježi razvoj LGBT zajednica i identiteta, a uključen je u materijale za osnovne i srednje škole, javlja Gay Star News.

Razlog uvođenju ovog modula u školski sustav jest Zakon o poštenom, točnom i uključivom obrazovanju iz godine 2011. koji propisuje da se u povijesti koja se predaje u školama uključe politički, ekonomski i društveni doprinosi LGBT i osoba s invaliditetom. Razlog višegodišnjem čekanju bili su rezovi budžeta i, očekivano, protivnici te ideje koji su je pokušali onemogućiti peticijama.

"Uključivanje LGBT osoba, događaja i problema u ovaj modul odražava značajno doprinosi naobrazbi učenica i učenika kojima se na ovaj način omogućava kritičko i široko promišljanje o odnosu prošlosti i sadašnjosti, kao i njihovim budućim ulogama u uključivom društvu poštovanja", komentirao je Don Romesburg, direktor odbora.

Osim LGBT povijesti, prošireni modul uključivat će i učenje o glasačkim pravima, financijsku pismenost, povijest osoba s invaliditetom i povijest genocida.

a70

Uključivanje LGBT povijesti u formalno obrazovanje ključno za izgradnju bolje Amerike

O ovoj temi bila je provedena i javna rasprava koja je trajala od prosinca 2015. do kraja veljače 2016. godine, u sklopu koje je na adresu Ministarstva obrazovanja pristiglo je preko 10.000 e-mailova.

Koliko je ovaj korak važan, opisao je James Michael Nichols, zamjenik urednika Huffington Post Queer Voices: "Kao gej dječak koji je odrastao na američkom Jugu u dobu prije interneta, pozitivnih primjera LGBT ljudi ili queer identiteta gotovo uopće nije bilo. Činjenica da u mojim školskim udžbenicima nije bilo ni slova o životima i borbama LGBT osoba bila je jasna poruka: ti životi nisu važni".

Osim toga, dodaje kako je uključivanje LGBT povijesti u formalno obrazovanje ključno za izgradnju tolerantnije, ujedinjenije i manje nasilne Amerike.

"Odsad će i LGBT djeca znati da njihovi identiteti i emocije imaju zajedničku povijest te da više ne moraju misliti da su sama na svijetu. Povedu li se druge američke države za kalifornijskim primjerom, djeca bi mogla odrastati u svijetu gdje je razumijevanje LGBT pokreta i zajednice dio njihova obrazovanja: oni koji se osjećaju drukčijima vidjet će povijest te različitosti crno na bijelo, u njihovim školskim udžbenicima".

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.