Državni odbor za obrazovanje u četvrtak je najavio kako će se u kalifornijskim javnim školama predavati LGBT povijest, što znači da će se u učionicama po prvi put u povijesti slušati, primjerice, o stonvolškoj pobuni te povijesnoj ulozi političara i aktivista Harveya Milka, prvog gradskog službenika koji je javno obznanio da je gej.

Prošireni modul "Povijest i društvene znanosti" tako odsad uključuje ključne povijesne ličnosti iz povijesti borbe za ravnopravnost te bilježi razvoj LGBT zajednica i identiteta, a uključen je u materijale za osnovne i srednje škole, javlja Gay Star News.

Razlog uvođenju ovog modula u školski sustav jest Zakon o poštenom, točnom i uključivom obrazovanju iz godine 2011. koji propisuje da se u povijesti koja se predaje u školama uključe politički, ekonomski i društveni doprinosi LGBT i osoba s invaliditetom. Razlog višegodišnjem čekanju bili su rezovi budžeta i, očekivano, protivnici te ideje koji su je pokušali onemogućiti peticijama.

"Uključivanje LGBT osoba, događaja i problema u ovaj modul odražava značajno doprinosi naobrazbi učenica i učenika kojima se na ovaj način omogućava kritičko i široko promišljanje o odnosu prošlosti i sadašnjosti, kao i njihovim budućim ulogama u uključivom društvu poštovanja", komentirao je Don Romesburg, direktor odbora.

Osim LGBT povijesti, prošireni modul uključivat će i učenje o glasačkim pravima, financijsku pismenost, povijest osoba s invaliditetom i povijest genocida.

a70

Uključivanje LGBT povijesti u formalno obrazovanje ključno za izgradnju bolje Amerike

O ovoj temi bila je provedena i javna rasprava koja je trajala od prosinca 2015. do kraja veljače 2016. godine, u sklopu koje je na adresu Ministarstva obrazovanja pristiglo je preko 10.000 e-mailova.

Koliko je ovaj korak važan, opisao je James Michael Nichols, zamjenik urednika Huffington Post Queer Voices: "Kao gej dječak koji je odrastao na američkom Jugu u dobu prije interneta, pozitivnih primjera LGBT ljudi ili queer identiteta gotovo uopće nije bilo. Činjenica da u mojim školskim udžbenicima nije bilo ni slova o životima i borbama LGBT osoba bila je jasna poruka: ti životi nisu važni".

Osim toga, dodaje kako je uključivanje LGBT povijesti u formalno obrazovanje ključno za izgradnju tolerantnije, ujedinjenije i manje nasilne Amerike.

"Odsad će i LGBT djeca znati da njihovi identiteti i emocije imaju zajedničku povijest te da više ne moraju misliti da su sama na svijetu. Povedu li se druge američke države za kalifornijskim primjerom, djeca bi mogla odrastati u svijetu gdje je razumijevanje LGBT pokreta i zajednice dio njihova obrazovanja: oni koji se osjećaju drukčijima vidjet će povijest te različitosti crno na bijelo, u njihovim školskim udžbenicima".

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Najčitanije u tjednu

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.