Kako bi iskazali svoju podršku suprugama i svim članicama obitelji, muškarci iz Irana fotografiraju se s hidžabom i na taj način se pridružuju kampanji kojom se žene bore protiv prisilnog pokrivanja kose i u javnosti se otvoreno suprotstavljaju strogom nadzoru vjerske policije.

Muškarci su se odazvali pozivu Masih Alinejad, iranske aktivistice i novinarke koja živi u New Yorku i vodi kampanju "My Stealthy Freedom" protiv obaveznog nošenja hidžaba u javnosti. U samo tjedan dana primila je tridesetak fotografija na kojima hidžab nose muškarci a ne žene s kojima su u društvu, a neki od njih postavljaju te fotografije i na svoje profile na Instagramu, rekla je za Independent.

Alinejad često objavljuje i fotografije koje joj šalju žena iz Irana u trenucima njihove "tajne slobode" kada u sigurnosti svog doma skidaju hidžab.

"Većina tih muškaraca živi u Iranu gdje svjedoče patnji ženskih članica obitelji i poniženju koje im od djetinjstva nameće vjerska policija prisiljavajući ih na nošenje hidžaba. Muškarci su navikli svakodnevno vidjeti žene s hidžabom i to je nešto što se smatra normalnim, no za milijune Iranki prisilno nošenje hidžaba je vrijeđanje njihovog dostojanstva", rekla je Alinejad.

Ističe kako je upravo zbog toga pozvala muškarce da sudjeluju u ovoj borbi za ženska prava, a jedan od onih koji se odazvao pozivu poručuje:

"Oni koji podržavaju ograničavanje slobode drugima ne bi trebali govoriti o slobodi. Bilo bi dobro da je hidžab jedini problem naše zemlje u što nas pokušavaju uvjeriti vlasti. Kao da nas žele hipnotizirati i natjerati nas da povjerujemo kako je upravo hidžab najvažniji problem naše zemlje".

Obavezno nošenje hidžaba u Iranu strogo provodi vjerska policija još od Islamske revolucije 1979, a žene koje se tome protive mogu biti kažnjene novčanom kaznom ili čak zatvorom. Na reklamnim panoima koje financira država žene koje ne pokrivaju svoju kosu prikazuju se kao razmažene i nečasne, te im se poručuje kako takvim ponašanjem riskiraju neželjeni seksualni interes kod muškaraca.

Međutim, žene diljem zemlje pridružuju se kampanji protiv obaveznog nošenja hidžaba a neke su se odlučile suprotstaviti i tako da briju glave kako bi mogle izaći u javnost bez vela. 

 

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.