Tehnički ministar kulture Zlatko Hasanbegović posljednjih je dana u medijima dobio golemu pozornost, što kao potencijalni kamen spoticanja u sastavljanju nove Vlade, što kao čovjek koji, čini se, pokušava Andreju Plenkoviću ukrasti pobjednički show. Nastupa u javnosti kao da je on predsjednik HDZ-a, a sklon je pohvaliti se svojim izbornim rezultatom koji, ruku na srce, i nije baš tako sjajan kako ga on voli prikazati.

Tako je, primjerice, u razgovoru za Braniteljski portal istaknuo kako je zadovoljan rezultatima izbora i dodao kako je "činjenica da su birači HDZ-a prepoznali moj rad i oni očigledno nemaju ništa protiv toga da i dalje budem ministar kulture". Premda, valjalo bi ga podsjetiti kako nije (bio) ministar kulture HDZ-ovih glasača, već svih građanki i građana Republike Hrvatske.

Matematika iz škole Željke Markić

Podsjetimo, Hasanbegović je, ponesen izbornim rezultatima svoje stranke, u izbornoj noći samouvjereno ispred HDZ-a izjavljivao kako će Vladu definitivno sastavljati HDZ i Most, dok je Andrej Plenković na putu prema govornici, kad su prvi neslužbeni rezultati potvrdili relativnu pobjedu njegove stranke, pokraj njega samo prošao, a tehnički ministar kulture nije bio među "odabranima" koji su stajali uz Plenkovića tijekom govora.

Nadalje, pogledajmo pobliže o kakvoj se "masovnoj" podršci glasača radi: Hasanbegović je u II. izbornoj jedinici osvojio 11.898 preferencijalnih glasova. Ta izborna jedinica ima ukupno 378.186 glasača, od kojih je na birališta u nedjelju izišlo njih 198.270, a glasovalo ih je 198.165, odnosno 52,40 posto. Kad se pogleda broj važećih listića, brojka se još malo smanjuje na 194.774¸.dakle Hasanbegović je dobio potporu 6% glasača s važećim listićima iz svoje izborne jedinice, odnosno 3% od ukupnog broja glasača.

Jednako tako, kad to stavimo u kontekst uspjeha pojedinih HDZ-ovaca s izbornih lista, Zlatko Hasanbegović je zauzeo "sjajno" osmo mjesto, a među onima koji su osvojili veliki broj preferencijalnih glasova, on je tek 23. Više glasova od njega dobio je i Milorad Pupovac, za kojeg su mogli glasovati samo pripadnici nacionalnih manjina.

Tko je sve od političara/ki osvojio više preferencijalnih glasova od Hasanbegovića?
1. Zoran Milanović – 42.265 (SDP)
2. Andrej Plenković – 33.265 (HDZ)
3. Damir Krstičević – 32.573 (HDZ)
4. Boris Lalovac – 20.915 (SDP)
5. Siniša Hajdaš Dončić – 20.904 (SDP)
6. Milanka Opačić – 20.677 (SDP)
7. Božo Petrov – 19.481 (Most)
8. Ranko Ostojić – 19.449 (SDP)
9. Zdravko Marić – 18.405 (HDZ)
10. Anka Mrak Taritaš – 16.335 (HNS)
11. Milorad Pupovac - 16.166 (SDSS)
12. Goran Marić – 15.805 (HDZ)
13. Matija Posavec – 14.835 (HNS)
14. Milan Kujundžić - 14.008 (HDZ)
15. Gordan Maras – 13.339 (SDP)
16. Boris Miletić – 13.187 (IDS)
17. Željko Jovanović – 12.937 (SDP)
18. Davor Ivo Stier – 12.845 (HDZ)
19. Miro Kovač – 12.751 (HDZ)
20. Milorad Batinić – 12.535 (HNS)
21. Peđa Grbin – 12.442 (SDP)
22. Krešo Beljak – 11.992 (HSS)
23. Zlatko Hasanbegović – 11.898 (HDZ)

No, njegova samohvala izbornim rezultatima nije neobična kad uzmemo u obzir njegovu blisku vezu sa Željkom Markić koja je u svakoj prilici koja joj se pruža sklona naglasiti kako se većina građana izjasnila za brak muškarca i žene" i "time pokazali što im je važno". Od 3.791.000 registriranih birača/ica, 1. prosinca 2013. glasovanju je pristupilo njih 1.436.835. To je 37,90% građanki i građana.

Od tog broja se za brak kao zajednicu muškarca i žene, odnosno da se takva definicija uvrsti u Ustav RH, izjasnilo njih 946.433. To znači da je za tu definiciju glasovalo 24,9% ljudi. Je li to većina, znalo bi odgovoriti i dijete osnovnoškolskog uzrasta.

Kako je tehnički ministar kulture "ukrao dan"

U petak je Hasanbegović opet bio "glavna roba" većine hrvatskih medija jer su službeno započeli pregovori oko moguće suradnje HDZ-a i predstavnika nacionalnih manjina u novoj Vladi. A sve je počelo kad je potpredsjednik SDSS-a, Milorad Pupovac gostujući u četvrtak na N1 televiziji kazao kako neće podržati Vladu u kojoj bi Hasanbegović bio ministar.

Hasanbegović je iskoristio priliku za hitar odgovor, pa je postalo jasno kako ne misli samo tako odustati od ministarske fotelje i nastaviti s misijom koju je započeo početkom godine.

"Iza Vlade Andreja Plenkovića stajat će saborska većina sa ili bez tri mandata gospodina Pupovca", rekao je za N1.

I predsjednik HDZ-a, Andrej Plenković, komentirao je uoči današnjeg sastanka s manjincima Pupovčevu izjavu kako neće podržati Vladu u kojoj bi Hasanbegović bio ministar jer zastupa revizionističke stavove: ''Svašta se piše, ali koliko ja znam kad Predsjednica da ovlasti mandataru da sastavi Vladu, onda on odlučuje o ministrima'', kazao je Plenković.

Nakon sastanka u HDZ-u na kojemu je dogovorena daljnja dinamika pregovora, Plenković je kratko izjavio: "Uopće nismo razgovarali o sastavu Vlade. Ponavljam još jednom - o tome odgovara mandatar". A Pupovac je nakon sastanka u HDZ-u izjavio: "Prepoznali smo otvorenost za postizanje sporazuma".

Neće se lako pomiriti s tim

Zasad se ni u neslužbenim križaljkama Plenkovićeve Vlade ne spominje Hasanbegović, a izvor blizak vrhu HDZ-a potvrdio je Jutarnjem listu da ga šef HDZ-a ne vidi na toj poziciji. "Mislim da je nemoguća misija da Hasanbegović ostane u Vladi", rekao je sugovornik lista, no ističe kako ne vjeruje da bi zbog toga došlo do nekih trzavica između šefa HDZ-a i tehničkog ministra kulture.

"Vjerujem da će se to riješiti razgovorom na Predsjedništvu, Plenković tako rješava stvari. A i što bi Hasanbegović mogao učiniti? Vjerojatno će dobiti neku dobru poziciju, možda mjesto šefa saborskog odbora za kulturu", kaže taj anonimni istaknuti član HDZ-a.

Međutim, Hasanbegović se, piše Jutarnji, ne miri lako s tim.

"Neće se on povući bez borbe, moglo bi biti trzavica", govori izvor iz HDZ-a, dodajući da Hasanbegović smatra kako je dobro odradio posao kao ministar te da je njegovu poziciju u stranci potvrdio njegov izborni rezultat.

"Čuo sam da priča da će tražiti da mu Plenković javno argumentira zašto ne može biti ministar", kazao je sugovornik iz HDZ-a.

Je li to točno, saznat ćemo uskoro.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.