Image

Iskreno, ne razumijem svu tu medijsku hajku oko zabrane istospolnih brakova. Želim stupiti u brak s osobom istog spola, pa što?

Ok, razumijem koncept "tradicionalne obitelji". čak sam vidjela i plakate s takvim motivima. Srednje klase, nikad razvedeni, dvoje ili troje djece, svi sretni i saživljeni s idejom "tradicionalne" kršćanske obitelji. Kako je to lijepo od njih, jer mora da je teško postavljati mjerila prema kojima bismo se trebali ponašati mi ostali.

Zakon mora omogućavati sklapanje braka isključivo za dobrobit "tradicionalne" obitelji.
Problem je u tome što tradicionalna obitelj zapravo ne postoji. Manje od četvrtine svih brakova može se uklopiti u definiciju tradicionalne obitelji.
Ako ste:
– razvedeni ili samohrani roditelj
– u nemogućnosti imati djecu
– dio para miješanih rasa
– nekršćanin po uvjerenju ...onda ne spadate u koncept tradicionalne obitelji kakav nameću razne organizacije i institucije.

Legalizacija istospolnih brakova prouzročit će raspad "tradicionalne" obitelji.
Pojam "tradicije" pada u vodu u kontekstu samohranog majčinstva, skrbništva i stopi od približno 50% razvoda. Može li mi netko objasniti kako moja želja da se vjenčam može biti retroaktivni uzrok trenda koji postoji već desetljećima?


Svrha braka je osnivanje obitelji i podizanje djece.
Brak zbog prokreacije uopće nije nikakav faktor. Neplodni parovi ipak mogu imati djecu. Istospolnim parovima to nije tako jednostavno, no potpomognuta oplodnja, posvajanje i druge metode već su postale uobičajene. Tu je i (očito) manje poznata činjenica da lezbijke i gejevi zapravo postaju roditeljima, većinom u heteroseksualnim brakovima koji kasnije završavaju, najčešće iz razloga koji nemaju nikakve veze sa seksualnošću.

Ovog trenutka oko polovica sve djece dolazi iz tzv. "razorenih domova". Ti su se domovi raspali mnogo prije no što sam svijetu priznala da sam lezbijka i nekom čudnom koincidencijom (kao ni cijela gej-zavjera) nisam bila uzrokom njihovog raspada. Moja želja da se udam nije natjerala Joea Smitha da se spetlja s onom konobaricom. Mary Sunshine je muž napustio vrlo vjerojatno zbog njezinog problema s alkoholom, a ne zbog moje želje za jednakošću.

U čitavom tom nastojanju da se osude istospolni brakovi, djeca uče još jednu lekciju. Učimo ih su zbog odrastanja u obitelji koja nije idealna i stereotipna nekako "manje vrijedna". Posvojena djeca, djeca samohranih roditelja, siročad, djeca koja žive s djedom i bakom ili drugim rođacima nemaju tradicionalnu obitelj. U ovom nabrajanju čak nisu uzeta u obzir djeca iz gej obitelji.

Tradicionalna obitelj više ne postoji, ako je ikad i postojala. U današnje doba razvoda i samohranog roditeljstva krajnje je vrijeme da se prestanemo držati za prošlost i redefiniramo koncept obitelji. Vrijeme je da shvatimo kako činjenica koga volimo nije ni približno toliko važna poput činjenice da bi svi trebali moći voljeti – bez predrasuda.

 

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Crolova Petica

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.