Regulatorno tijelo za elektroničke medije (REM) u Srbiji zabranilo je emitiranje predizbornog spota predsjedničkog kandidata Aleksandra Vučića, u kojem se sa stadiona čuje skandiranje "Vučiću pederu”, zbog kršenja Zakona o oglašavanju.

Na internetskoj stranici REM-a navodi se kako je odluka donesena zbog niza reakcija nevladinih organizacija koje se bave zaštitom prava LGBT populacije. Utvrđeno je da se na samom kraju spota s televizijskog ekrana u kafiću u kojem se radnja odigrava, u više navrata čuje uzvikivanje sa stadiona "Vučiću pederu”, javlja Politika.

Takvim sadržajem je, kažu, povrijeđena odredba člana Zakona o oglašavanju u kojem se precizira da "oglasna poruka ne smije sadržavati izjave ili vizualno predstavljanje koje se može smatrati uvredljivim”, bez obzira što je u konkretnom slučaju, u spotu predsjedničkog kandidata, skandiranje "potpuno individualizirano".

SPS traži ostavku REM-a zbog zabrane Vučićevog spota

Srpska napredna stranka će spomenutu odluku poštovati, ali smatra i da "očigledno postoji pravilo - zabraniti sve spotove SNS-a". U priopćenju navode kako smatraju da je ta odluka " skandalozna i da pokazuje da i dalje u REM-u sjede oni koji podržavaju bivši dosovski režim pod svaku cijenu. Isto tako kao i danas, zabranili su spot Srpske napredne stranke 2012. godine".

Kritikama se pridružila i Socijalistička partija Srbije, ocijenivši odluku REM-a kao ideološku.

"REM se zabranom ponio ne kao regulatorno tijelo, nego kao ideološka komisija iz vremena staljinističkih čistki, što nije čudno s obzirom na to da se 'dosovci', kojih je najviše među članovima REM-a, ne znaju drugačije ponašati", navode i dodaju kako se time direktno miješaju u kampanju, i to za račun svojih kandidata, jer, tvrde, "oni bi Srbiju vratili u vrijeme zabrana i moralno-političke podobnosti"

"Ovaj skandal može se riješiti samo na jedan način - ostavkom svih članova REM-a”, poručili su.


Zabranjeni Vučićev spot još uvijek je, zasad, dostupan na YouTubeu

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.