Srpska premijerka Ana Brnabić s novinarkom CNN-a Paulom Newton u kratkom je intervjuu razgovarala o odnosu Srbije i Rusije, ali i o tomu je li Srbija homofobična zemlja te je li i sama imala problema zbog toga što je lezbijka.

 "Nikad nisam skrivala da sam lezbijka i nikad zato nisam imala problema u Srbiji. Volim misliti da Srbija nije konzervativna niti homofobična zemlja. Sigurno ima prostora za poboljšanja i promjene i sigurno ima ljudi koji misle, 'to nije u redu, to nije dio naše tradicije i vrijednosti', ali ja stvarno mislim da je to manjina. Doduše glasna, ali svejedno manjina", odgovorila je Brnabić na prvo pitanje kako je dočekana kao prva žena i lezbijka na poziciji premijerke.

Dodala je kako "osjeća da ima golemu podršku u Srbiji".

Newton je svoje pitanje objasnila time da neki smatraju kako je veoma konzervativna proruska vlada Srbije odlučila na tu poziciju postaviti ljudskije lice prihvatljivije Zapadu ne bi li dokazala da može istodobno održavati bliske veze s Rusijom, ali i biti prihvaćena od EU jer želi postati članicom.

Rusija je "samo prijateljica", a konačan je cilj Europska unija

"Vlada je prosrpska – nije ni proamerička niti proruska. To je prosrpska vlada istinski posvećena poboljšavanju života svojih građanki i građana", odgovorila je Brnabić, nabrojavši uspjehe vlade u posljednje tri godine.

Ipak, kazala je kako Srbija treba nova radna mjesta i nove tvrtke: "Zato trebamo održavati veze s Rusijom jer je ona važan izvor našeg rasta". Također je odbacila tvrdnju da se Rusija koristi svojim vezama u regiji kako bi ojačala utjecaj u Europskoj uniji:

"Ne vidim da se to događa i iskreno, nisam opazila nikakav dokaz za takve optužbe. Naš strateški put jest prema EU i tamo idemo. Rusija je naša prijateljica i naša gospodarska potpora. Ništa više od toga", rekla je.

Intervju u cijelosti pogledajte u nastavku:

Podrži Crol donacijom :)

qrcode 9c3b0d27 127a 4867 a764 f80c95d6f267

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.