"Želim educirati ljude, a potencijalno i zaraditi koju kunu. Ako me nitko ne želi zaposliti, sama ću si stvoriti posao", kaže aktivistkinja Marita Šupe koja je nedavno na YouTubeu pokrenula svoj kanal na kojem, kako sama kaže, namjerava razbijati mitove o LGBTIQ+ zajednici i sekularnosti.

Ipak, Marita ne razbija mitove samo online, već kreće i u manje sredine sa svojom serijom predavanja. Prvi je korak napravila u rujnu kad je u Gradskoj knjižnici Đurđevac održala predavanje iz ciklusa "Razbijanje mitova: LGBTIQ+ - Tko? Što?", koje su odslušali srednjoškolci i srednjoškolke.

"Đurđevac je mala sredina, nema događanja koja imaju veći gradovi i zato sam odlučila da razbijanje mitova krene baš iz male sredine. Educirajući ljude o LGBTIQ+ zajednici na neformalan način, bez kompliciranja i bez šturog znanstvenog objašnjavanja mislim da mogu dosta toga novog ponuditi. Pričala sam o lezbijkama i gej muškarcima, povijesti, odnosu religije i homoseksualnih osoba, sigurnom seksu i još nekim stvarima, a za to neka čitatelji pogledaju snimku na mom kanalu", kaže Marita.

Dodaje kako razbijanje mitova planira pretvoriti u serijal – prvi dio će se odnositi na LGBTIQ+ zajednicu, drugi će se baviti ljudskim pravima i socijalnom skrbi, treći sekularnošću...

"Klinci su bili zadovoljni što sam im na jednostavan način pokazala da homoseksualnost nije i ne treba biti tabu-tema i što sam govorila o zaštiti. Smatraju da se nedovoljno o tim temama priča u školi i da je super što postoji netko tko o tome govori na opušten i razumljiv način", priča.

Marita je dosad na svom kanalu gledateljstvu objasnila povijest zastave duginih boja i homoerotske arheološke nalaze, a namjera joj je objavljivati jednom tjedno. Sljedeće predavanje, u srijedu, 4. listopada, održat će u Koprivnici, u knjižnici i čitaonici "Fran Galović", a nakon toga su u planu Zadar, Rijeka, Šibenik i Split.

"Odlučila sam ovo raditi jer ljudi nemaju pojma, jer su i dalje homofobni i autohomofobni, jer LGBTIQ+ zajednica treba poznavati svoju povijest. Osim toga, ako me nitko ne želi zaposliti, sama ću si stvoriti posao. Ipak živimo u 21. stoljeću", završno poručuje Marita Šupe.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Crolova Petica

Crol.hr koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Kako biste saznali više, kliknite na Više informacija, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na OK
Više informacija Prihvaćam