Nedavni slučaj vjeroučitelja Krešimira Bagarića sablaznio je domaću javnost svojim istupima tijekom nastave vjeronauka u jednoj zagrebačkoj osnovnoj školi. Od cijelog slučaja su se ogradili svi, od škole i Kaptola, do ministrice obrazovanja Blaženke Divjak. O stavovima vjerskih zajednica o društvenim procesima i onome što "oni smatraju normalnim" pisali smo prije nešto više od godinu dana kad smo dobili na uvid skriptu "Razumijevanje Islama" koja se koristi pri izvođenju nastave na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove u Zagrebu.

Podsjetimo, na sporne dijelove same skripte na stranicama 97. i 98. uputili smo pritužbu Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova Višnji Ljubičić koja je jasno poručila da pozitivni propisi Republike Hrvatske strogo zabranjuju nepovoljno postupanje temeljem seksualne orijentacije, a jamče pravo da ne smiju biti izložene neugodnom, neprijateljskom, ponižavajućem ili uvredljivom postupanju pozivajući se na Zakon o ravnopravnosti spolova, Zakon o suzbijanju diskriminacije, Rezoluciju Europskog parlamenta o planu EU protiv homofobije i diskriminacije na temelju spolne orijentacije i rodnog identiteta. te niz drugih zakona i propisa.

Što se promijenilo?

Pravobraniteljica je istaknula na obvezu poštivanja prava i obveza kao i sva druga visoka učilišta bez obzira na to što je osnivač vjerska zajednica, te mora djelovati poštujući odredbe zakonodavstva Republike Hrvatske.

"Na sve navedeno Vam skrećem pozornost iz razloga što je izričaj koji se koristi prilikom obrađivanja teme homoseksualnosti u skripti 'Razumijevanje Islama' u velikom odstupanju od ranije navedenih anti-diskriminacijskih propisa. Naime, osobe istospolne orijentacije opisuje se na izrazito dehumaniziran način u kontekstu bakterije koja prenosi zaraznu bolest, te se uz izraze "ružno, prljavo, odvratno" i dr. Utvrđuje da te sve osobe zaboravljaju na "sve moralne norme" upozorila je Ljubičić.

Slijedom navedenog Pravobraniteljica je dala preporuku da se u skriptu, u dijelu koji govori o homoseksualnosti, uvrsti napomena da su LGBT građanke i građani jednako vrijedni dio pluralističkog društva Republike Hrvatske temeljem Ustava RH te da se obavijest o postupanju u skladu s preporukom dostavi zainteresiranim stranama.

Godinu dana nakon očitovanja i prepiski između Filozofskog fakulteta Družbe Isusove i Islamskog mešihata u RH s jedne strane te Ureda pravobraniteljice Višnje Ljubičić, odlučili smo provjeriti je li preporuka pravobraniteljice prihvaćena i u kojoj mjeri.

"Subjektivni osjećaj ugroženosti"

Osim izbacivanja gore navedenih spornih izraza i preporuka o kažnjavanju homoseksualnih osoba o kojima smo pisali u članku "Skripta 'Razumijevanje Islama': gejevi kao štetni mikrobi i bakterije od kojih se može izroditi samo propast i uništenje", do bitnijih promjena u stajalištu i nije došlo. I dalje se promiču netolerancija, kazna, ništavilo koje homoseksualne osobe sa sobom nose. I dalje je u središtu pozornosti tradicionalna heteronormativna obitelj gdje je muškarac na prvom mjestu. Tako, dekan FFDI Ivan Koprek donosi svoj sud:

5

...a o subjektivnosti osjećaja ugroženosti LGBT zajednice navodi se i sljedeće:

izvadak

Napravljen je iskorak utoliko što više nema eksplicitnog govora mržnje, no i dalje dominiraju predrasude i osude.

Uz ovakva retrogradna stajališta, bila ona autorizirana ili ne, osobna ili ne, pogotovo ako je osoba javna, radi u instituciji kao što je sastavnica Sveučilišta i financira se novcem svih poreznih obveznika pa tako i pripadnika toliko omražene LGBT zajednice, licemjerno je pozivati na "dijalog".

Očitovanje dekana Kopreka u cijelosti možete pročitati ovdje.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Crol.hr koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Kako biste saznali više, kliknite na Više informacija, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na OK
Više informacija Prihvaćam