Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier u nedjelju se ispričao za progon homoseksualaca u prvim desetljećima Savezne Republike Njemačke, ističući da je zakonsko zlostavljanje homoseksualaca moralo prestati s padom nacističke vlasti Adolfa Hitlera.

Steinmeier je u Berlinu održao govor na desetogodišnjici postavljanja spomenika homoseksualcima koje su ubili nacisti tijekom svoje dvanaestogodišnje vladavine. Procjenjuje se da je u nacističkim logorima smrti ubijeno više od 50 tisuća homoseksualaca. Steinmeier je naglasio da se zlostavljanje homoseksualaca nastavilo i u Zapadnoj i u Istočnoj Njemačkoj nakon rata.

"Njemačka je država nanijela teške patnje tim ljudima, posebno pod nacistima, ali i poslije toga, u Istočnoj Njemačkoj i pod našim Grundgesetzom (kako se naziva njemački ustav, op.a.)", rekao je Steinmeier, nakon što se poklonio žrtvama.

"Vaše dostojanstvo je također neotuđivo, kako je trebalo biti od početka"

Istaknuo je da se danas komemoriraju "svi oni deseci tisuća čiji su privatni životi, ljubavi i dostojanstvo bili ugroženi, poricani i uništeni" te nastavio: "Zbog toga danas molim za oproštaj, za svu počinjenu nepravdu i patnju, ali i tišinu koja je uslijedila nakon njih."

Njemački je predsjednik spomenuo i zloglasni paragraf 175, po kojem se njemačke homoseksualce slalo u zatvor sve do kraja šezdesetih godina i koji je posve ukinut tek 1994. Napomenuo je da je jedna od snaga demokracije to što se može ispričati za prethodno počinjene nepravde, ističući da su njemački homoseksualci predugo čekali na službenu ispriku države.

Steinmeier je dao i obećanje njemačkoj LGBTIQ zajednici: "Poručujem svim gejevima, lezbijkama, biseksualcima, svim queer ljudima, transseksualcima i interseksualcima u našoj zemlji: vaša seksualna orijentacija i vaš seksualni identitet uživaju punu zaštitu države. Vaše dostojanstvo je također neotuđivo, kako je trebalo biti od početka."

Pin It

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

apvili baner
Crol.hr koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Kako biste saznali više, kliknite na Više informacija, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na OK
Više informacija Prihvaćam