Odlukom guvernera Jerryja Browna, Kalifornija je postala prva američka država koja službeno priznaje LGBT ratne veterane.

Riječ je o spomeniku veteranima u Desert Memorial Parku u Palm Springsu koji je još 2001. podigla organizacija AMVETS Post 66, no nije bio službeno priznat sve do Brownove odluke.

U podnožju spomenika koji ima oblik obeliska s ugraviranim likom orla i ružičastim trokutom na vrhu nalazi se ploča na kojoj piše:

"Ovaj je spomenik podignut u čast gejeva, lezbijki, biseksualnih i transrodnih veterana koji su položili živote za slobodu koju danas čuvamo i uživamo."

LGBT-memorial_ploca

Osnivač AMVETS Posta 66 Tom Swann Hernandez kazao je kako je njihov spomenik postao sveto mjesto za ljude koji žele razrješenje, ljude koji nisu mogli nazočiti vojnim pogrebima svojih voljenih i koji im nisu mogli reći posljednje "zbogom".

Upravo je Hernandez, inače mornarički veteran, posljednjih 17 godina nastojao postići službeno priznanje spomenika:

"Govorili su mi, 'Ako imaš spomenik gej veteranima, onda ćemo jednog dana imati i spomenike za ljevoruke veterane i slično'. Pokušali su umanjiti važnost ovog spomenika, no mi smo bili uporni i nismo odustajali."

Poručio je i kako se njihova upornost isplatila jer Kalifornija predvodi naciju odajući počast herojima od kojih su mnogi umrli u tišini jer su bili prisiljeni skrivati svoju seksualnu orijentaciju.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.