Premijerka Srbije Ana Brnabić prošlotjednim je intervjuom razljutila tamošnje LGBT aktiviste u toj mjeri da su pokrenuli kampanju kojom poručuju da ne žele političare na Povorci ponosa.

Brnabić je u razgovoru za magazin Prajd izjavila da joj je nerazumljivo to što istospolni partneri u Srbiji ne mogu ostvariti nasljedna prava, jer ne mogu ozakoniti svoj brak i dodala kako duboko vjeruje da svi ljudi moraju imati ista prava.

"Što se događa kad jedan od partnera premine, a drugi ne može ostvariti pravo raspolaganja imovinom koju su dvije osobe godinama zajedno stjecale? Meni je to nerazumljivo kao osobi, neovisno o tome jesam li pripadnica LGBT populacije, premijerka, direktorica neke tvrtke ili savjetnica. Ali mogu razumjeti da naše društvo nije spremno otvarati i ovo pitanje u trenutku kad su pred nama značajna pitanja koja moramo riješiti zbog naše budućnosti", dodala je.

Upitana što misli o Prijedlogu zakona o istospolnim zajednicama, premijerka je rekla da Srbiju zamišlja kao zemlju jednakih šansi za sve i jednakih prava pred zakonom, bez obzira na porijeklo, status ili seksualnu orijentaciju.

Imaju važnijih pitanja od LGBT prava

Imala je potrebu podsjetiti i "da ni sve zemlje Europske unije nemaju istu praksu kad je riječ o istospolnim zajednicama ili brakovima" jer "ta tema je često predmet polemike i u zemljama članicama EU ili u drugim zemljama, a i kod nas. To je dobro, jer kroz javni dijalog mi zapravo možemo čuti sve argumente za ili protiv".

Još je naglasila da u ovom trenutku Srbija ima drugih, jako važnih otvorenih pitanja koja se moraju riješiti u bliskoj budućnosti u korist svih građanki i građana: "Sigurna sam da će u jednom trenutku i ova tema doći na dnevni red, ali sad je trenutak da se fokusiramo na pitanja od, prije svega, nacionalnog značaja."

Premijerka mora objasniti svojoj LGBT populaciji da za svog mandata još uvijek nije ništa napravila za nas, a kako je nedavno izjavila, ni ne namjerava u skorije vrijeme

Sve to je bila kap koja je prelila čašu organizatorima ovogodišnje Povorke ponosa, pa su pokrenuli kampanju "RECI NE političarima i diplomatima na Povorci ponosa" kako bi se skrenula pažnja s tzv. VIP posjetitelja ove manifestacije na pripadnike LGBT populacije koji su imali hrabrosti izaći na ulice Beograda i zahtijevaju svoja prava, od istih tih političara koji im svake godine otimaju manifestaciju.

Kampanja RECI NE, objašnjavaju, političarima i diplomatima na Povorci ponosa također želi ukazati i na to da se na Prajd ne dolazi praznih ruku, odnosno bez "poklona":

Neka premijerka LGBT populaciji objasni zašto dosad nije ništa poduzela 

"Premijerka mora objasniti svojoj LGBT populaciji da za svog mandata još uvijek nije ništa napravila za nas, a kako je nedavno izjavila, ni ne namjerava u skorije vrijeme! Ministri koji se spremaju doći na Povorku ponosa moraju objasniti LGBT populaciji kako mogu sjediti u Vladi s ministrom koji diskriminira i vrijeđa LGBT populaciju i ne poštuje Zakon protiv diskriminacije!", navode, između ostalog iz Gej lezbejskog info centra koji je ovu kampanju i pokrenuo.

Sigurna sam da će u jednom trenutku i ova tema doći na dnevni red, ali sad je trenutak da se fokusiramo na pitanja od, prije svega, nacionalnog značaja

"Možemo reći da je bezobrazluk da se nakon ovakvih izjava Ana Brnabić uopće pojavi u nedjelju na Povorci ponosa i zato pokrećemo kampanju RECI NE na društvenim mrežama koristeći hashtag #ReciNe! Ako želite podržati našu kampanju i povećatividljivost naše poruke, objavljujte postove na Facebooku, Twitteru i Instagramu koristeći hashtag #ReciNe. Hvala na podršci" završno poručuju.

Inače, beogradska Povorka ponosa održat će se u nedjelju, 16. rujna s početkom u 14:00.

Podrži Crol donacijom :)

qrcode 9c3b0d27 127a 4867 a764 f80c95d6f267

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.