Škotska će postati prva zemlja svijeta koja će u školski kurikulum uključiti i učenje o LGBTI pravima te povijesti. Državne će škole tako, učenike podučavati o povijesti borbe za LGBTI prava, kao i načinima borbe protiv homobije i transfobije.

Rezultat je to trogodišnjih napora radne skupine u sklopu kampanje Time for Inclusive Education (TIE), čije su preporuke prihvatili nadležni ministri.

Spomenuti dio kurikuluma bit će obavezan i škole se iz njega neće moći isključiti, a škotska vlada vjeruje da su u tome prvi na svijetu, javlja Guardian.

Suosnivač TIE-a Jordan Daly kazao je kako je ovo monumentalna pobjeda za njihovu kampanju i povijesni trenutak za njihovu zemlju: "Učenje o LGBTI pravima u svim državnim školama prvo je takve vrste u svijetu. U doba globalne nesigurnosti, ovo LGBTI mladima u Škotskoj šalje snažnu i jasnu poruku da su ovdje cijenjeni i prihvaćeni."

Potpredsjednik vlade John Swinney rekao je da Škotska već jest na glasu kao jedna od najnaprednijih europskih država kad su u pitanju LGBTI prava: "Presretan sam što mogu najaviti da ćemo biti prva zemlja svijeta koja u kurikulumu ima i učenje o LGBT pravima i povijesti."

Dodao je kako škotski obrazovni sustav mora pomoći svima u postizanju punog potencijala te da je upravo zato od presudne važnosti da školski program bude raznovrstan baš kao i učenici u školama.

Ovaj potez podržala je i ugledna glumica Emma Thompson koja je čestitala aktivistima.

"Ovo je prekrasan korak naprijed na putu prema LGBT jednakosti. Kad se mladima daje sloboda da budu ono što jesu, onda mogu živjeti sretne i ispunjene živote. Uključivanjem LGBT tema u sve škotske škole, mlade LGBT osobe mogu izgraditi samopouzdanje i naučiti da su dio raznolike i prekrasne zajednice."

Emma Thompson

Inače, Škotska je redovito pri vrhu ljestvice zemalja u području zakonske zaštite LGBTI osoba, iako je dekriminalizirala homoseksualnost tek 1980., trinaest godina poslije Engleske i Walesa.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.