Nakon višemjesečnih rasprava u javnosti, Sabor je u petak izglasao Zakon o udomiteljstvu. Naravno, životni partneri i partnerice iz tog su Zakona isključeni jer zašto bi hrvatski parlamentarci slušali riječ stručnjaka, kad im sve može objasniti Stevo Culej i njemu slični.

Za zakon su glasovala 72 zastupnika, šest zastupnika bilo je suzdržano, dok je njih četvoro bilo protiv prijedloga Vlade. Kao što se i najavljivalo, suzdržani su bili HNS-ovci, no na ovaj su način HDZ-u održali kvorum i omogućili izglasavanje zakona. Da kojim slučajem nisu glasali, HDZ-u bi bila upitna većina zastupnika koja je bila potrebna da do glasanja uopće dođe, piše Index.

Na ovaj je način HNS praktički još jednom pružio ruku spasa HDZ-u iako su posljednjih dana pokušali to prikazati kao protivljenje njihovu prijedlogu.

Prevladale su predrasude i homofobija

Za komentar smo upitali Daniela Martinovića, koordinatora udruge Dugine obitelji, koji nam je kazao kako je ponižavajuće i poražavajuće vidjeti rezultate današnjeg glasanja o Zakonu o udomiteljstvu:

"Njime je još jednom životnim partnerima i partnericama poručeno da su građani i građanke drugog reda, a najbolji interes djeteta nije uzet u obzir. Političari su imali danas priliku pokazati odlučnost i zalaganje za europske vrijednosti, ali ipak su prevladale predrasude i homofobija kojoj smo svjedočili zadnjih dana čak i tijekom rasprave u Saboru. Zatražit ćemo mišljenje Ustavnog suda jer smatramo da ovakav zakon diskriminira na više razina, i nadamo se da će se Zakon promijeniti čim prije kako bi pomogao najranjivijim skupinama u našem društvu", poručio je.

Da, činjenica jest da se vladajući (ali i ne samo oni) samo deklarativno zalažu za prava LGBT manjine, kao i za prava djece. Unatoč Zakonu o životnom partnerstvu, u praksi čine sve kako bi pogoršali položaj i jednih i drugih.

Vrijeme je da se to promijeni.

Pin It

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

apvili baner
Crol.hr koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Kako biste saznali više, kliknite na Više informacija, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na OK
Više informacija Prihvaćam