Nakon višemjesečnih rasprava u javnosti, Sabor je u petak izglasao Zakon o udomiteljstvu. Naravno, životni partneri i partnerice iz tog su Zakona isključeni jer zašto bi hrvatski parlamentarci slušali riječ stručnjaka, kad im sve može objasniti Stevo Culej i njemu slični.

Za zakon su glasovala 72 zastupnika, šest zastupnika bilo je suzdržano, dok je njih četvoro bilo protiv prijedloga Vlade. Kao što se i najavljivalo, suzdržani su bili HNS-ovci, no na ovaj su način HDZ-u održali kvorum i omogućili izglasavanje zakona. Da kojim slučajem nisu glasali, HDZ-u bi bila upitna većina zastupnika koja je bila potrebna da do glasanja uopće dođe, piše Index.

Na ovaj je način HNS praktički još jednom pružio ruku spasa HDZ-u iako su posljednjih dana pokušali to prikazati kao protivljenje njihovu prijedlogu.

Prevladale su predrasude i homofobija

Za komentar smo upitali Daniela Martinovića, koordinatora udruge Dugine obitelji, koji nam je kazao kako je ponižavajuće i poražavajuće vidjeti rezultate današnjeg glasanja o Zakonu o udomiteljstvu:

"Njime je još jednom životnim partnerima i partnericama poručeno da su građani i građanke drugog reda, a najbolji interes djeteta nije uzet u obzir. Političari su imali danas priliku pokazati odlučnost i zalaganje za europske vrijednosti, ali ipak su prevladale predrasude i homofobija kojoj smo svjedočili zadnjih dana čak i tijekom rasprave u Saboru. Zatražit ćemo mišljenje Ustavnog suda jer smatramo da ovakav zakon diskriminira na više razina, i nadamo se da će se Zakon promijeniti čim prije kako bi pomogao najranjivijim skupinama u našem društvu", poručio je.

Da, činjenica jest da se vladajući (ali i ne samo oni) samo deklarativno zalažu za prava LGBT manjine, kao i za prava djece. Unatoč Zakonu o životnom partnerstvu, u praksi čine sve kako bi pogoršali položaj i jednih i drugih.

Vrijeme je da se to promijeni.

Pin It

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.