Na čelu lanca kojem je nadjenuto ime Vanitha Mathil, ili Ženski zid, u Kasaragodu na sjeveru savezne države Kerale bila je ministrica zdravstva KK Shylajah, a na začelju, u gradu Thiruvananthapuramu na jugu, Brinda Karat, liderica indijske Komunističke partije – marksisti.

Prosvjed je organizirala vlast u Kerali kao odgovor na revolt koji je izazvala odluka Vrhovnog suda da se žene smiju moliti u hramu Sabarimala. Naime, dotad je svim ženama u menstrualnoj dobi ulazak u hram bio zabranjen jer bi mogle odgovoriti božanstvo Ayyappu od celibata i jer su smatrane nečistima. Iako im je ulazak dopušten već tri mjeseca, nijedna se žena donedavno nije uspjela probiti do hrama pored prosvjednika koji su ih u tome fizički sprečavali.

Slično se dogodilo i za vrijeme prosvjeda – pripadnici hinduističke nacionalističke stranke Bharatiya Janata (BJP) i paramilitarne organizacije Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS) potpalili su suhu travu u blizini željeznice duž koje se protezao lanac prosvjednica, a kad ih je policija pokušala otjerati, gađali su i njih i žene kamenjem. Tri su policajca ozlijeđena u incidentu, a napadnuti su i novinari dviju televizijskih kuća. Radikali su ih pokušavali natjerati da izbrišu snimke incidenta, a policija je bila primorana pucati u zrak i baciti suzavac ne bi li se raspršili.

womenswall

Prije početka prosvjeda glavni ministar Kerale Pinarayi Vijayan cvjetnim je vijencem okitio kip društvenog reformatora Ayyankalija, a kipu su cvijećem počast odale i Karat te liderica Komunističke partije Indije Annie Raja. Prosvjednice, kojima se pridružio i niz poznatih indijskih glumica, prisegnule su na obranu rodne jednakosti i renesansnih vrijednosti.

Karat je okupljenima poručila: "Kerala je podigla zid protiv mračnih sila koje žele žene gurnuti natrag u mračna doba. Poruka zida ne vrijedi samo za žene iz Kerale, već sve žene u Indiji."

Tisuće muškaraca također su se poredale paralelno sa zidom u znak solidarnosti. Sve je kulminiralo ulaskom prvih dviju žena u Sabarimalu, doduše, uz policijsku pratnju. Nagađa se da je riječ o Bindu Ammini (42) i Kanakadurgi (44), a obje se trenutačno nalaze pod policijskom zaštitom.

Pin It

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

apvili baner
Crol.hr koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Kako biste saznali više, kliknite na Više informacija, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na OK
Više informacija Prihvaćam