Protiv apsurdnosti aktualnog Zakona o udomiteljstvu, ali i homofobnih ispada kakvih smo se naslušali uoči i tijekom njegova donošenja, borba će se voditi (i) na Ustavnom sudu. Naime, udruga Dugine obitelji na konferenciji za medije u petak obznanila da je Ustavnom sudu podnijela prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti novog Zakona o udomiteljstvu s Ustavom.

U udruzi smatraju da dio Zakona o udomiteljstvu vezan uz definiciju udomiteljske obitelji nije samo neusklađen s Ustavom, nego s nizom postojećih zakona, kao i međunarodnih dokumenata koji su po svojoj pravnoj snazi iznad hrvatskih zakona.

Osim neusklađenosti sa zakonodavnim okvirom, Zakon čija bi svrha trebala biti poticanje i popularizacija udomiteljstva, čini upravo suprotno – uskraćuje određenim skupinama društva mogućnost udomljavanja, a time i bolji život djeci u domovima. Ovaj će Zakon o udomiteljstvu ostati zapamćen po tome što ponavlja diskriminaciju koja postaje modus operandi svake hrvatske vlade – a to je diskriminacija istospolnih parova, navode.

Obvezujuće presude su činjenica koju političari u Hrvatskoj očito sustavno ignoriraju

"Europski sud za ljudska prava donio je nekoliko presuda, primjerice protiv Francuske ili Austrije, u kojima je potvrdio da istospolni parovi ili LGBTI osobe moraju imati jednak pristup pravima u usporedivoj situaciji kao i heteroseksualni parovi ili osobe, i te presude su obvezujuće za Hrvatsku pri donošenju novih zakona", rekla je odvjetnica Zrinka Bojanić, koja zastupa udrugu Dugine obitelji u ovom postupku. Obvezujuće presude su činjenica koju političari u Hrvatskoj očito sustavno ignoriraju.

Iz Duginih obitelji ističu i kako u hrvatskim domovima za nezbrinutu djecu iz godine u godinu raste broj djece, a praksa ovog Zakona trebala je upravo tome doskočiti. U ovom trenutku u Hrvatskoj u domove je smješteno oko 1000 djece, a samo 2017. u domove je smješteno 54% posto više nego godinu prije – to čak 641 dijete više. Važno je naglasiti i da raste broj djece mlađe od tri godine koja završavaju u domovima, iako prema Zakonu o socijalnoj skrbi djeca mlađa od sedam godina, a osobito ona mlađa od tri godine, ne bi se smjela smještati u domove, nego u udomiteljske obitelji.

Osim toga, raste i broj starih i nemoćnih osoba kojima bi također udomiteljski dom i obiteljska briga bile neizrecivo poboljšanje životnih uvjeta. Nemaju svi novaca za smještaj u dom za starije, ili adekvatne uvjete za pružanje pomoći osobama s tjelesnim, osjetilnim, intelektualnim ili mentalnim oštećenjem. Udomiteljstvo je i u ovom slučaju mogućnost da se tim osobama pomogne, i da im se pruži kvalitetan i dostojanstven život.

Apsurdi aktualnog zakona

Iz Duginih obitelji podsjećaju i do kakvog apsurda aktualni Zakon dovodi potencijalne udomitelje.

"Naši sugrađani čija je priča javnosti već poznata, Mladen i Ivo, odlučili su nakon vjenčanja udomiti ili posvojiti romsku djecu bilo koje dobi, braću, sestre, pa i s lakšim zdravstvenim problemima i poteškoćama – djecu koja u domovima provode cijelo svoje djetinjstvo. Prijavili su se u Centar za socijalnu skrb želeći udomiti dijete, pozitivno su ocijenjeni, a nakon toga proces je zaustavljen zato što su sklopili životno partnerstvo, iako da se nisu vjenčali oni bi bili kandidati za udomljavanje djece. Oni su samo jedan od istospolnih parova u našoj državi koji želi pomoći djeci koja odrastaju u teškim uvjetima. Drugi žele pomoći starijim osobama, članovima vlastite obitelji; i svi oni ne mogu samo zato što su se odlučili vjenčati s osobom istog spola", istaknuo je koordinator udruge Daniel Martinović.

"Prijedlog podržavaju i razne druge udruge, te mnogi pojedinci i pojedinke, što smo naveli u samom dokumentu. Nadamo se da će, razmatrajući naš prijedlog postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom, Ustavni sud Republike Hrvatske prepoznati i spriječiti diskriminaciju životnih partnera i partnerica, te učiniti ono što političari već godinama u Hrvatskoj ne čine: napraviti pozitivan iskorak naprijed prema ravnopravnosti i jednakosti za sve građane i građanke Republike Hrvatske, neovisno o njihovoj seksualnoj orijentaciji ili rodnom identitetu", završno je poručio Martinović.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.