Zagrebačka Povorka ponosa ove je subote postala punoljetna i još se jednom vidjelo koliki je put prijeđen od krvave subote u lipnju 2002., kad je prva Povorka bila okružena kordonima policije i gomilama krvožednih napadača, a u svijet su iz Zagreba bile poslane šokantne slike nasilja. Ali ove je subote, opet, nekoliko tisuća ljudi mirno prošlo od Rooseveltova trga do Parka Ribnjak, a Zagreb ih je, kao i prethodnih godina, dočekao raširenih ruku.

Povorka, ove godine pod sloganom “Osamnaest ponosnih godina” krenula je nešto prije 16:00 nakon okupljanja pred Mimarom i prošla Trgom Republike Hrvatske, Frankopanskom ulicom, Ilicom, Trgom bana Jelačića, Jurišićevom, Draškovićevom i Šoštarićevom ulicom do parka Ribnjak, gdje je završila javnim skupom i koncertom Le Zbora.

"Poruka ove punoljetne Povorke ponosa jest da smo tu, da ovo nije samo ‘faza’, dio smo hrvatskog društva, ne idemo nikamo i želimo punu ravnopravnost", rekla je programska koordinatorica Zagreb Pridea, Doria Jukić.

Ističe kako je danas, u usporedbi s 2002. vidljiva brojnija i snažnija podrška, kaže i da je svakodnevica LGBT osoba u Hrvatskoj i dalje ispunjena diskriminacijom, nasiljem, homofobijom, transfobijom i bifobijom te da je vidljiva na radnim mjestima, ulicama, u školama i ustanovama.

prajd19aero.jpeg

"Moramo poslati poruku da ne pristajemo da naša svakodnevica bude ispunjena nasiljem i tražimo nadležne institucije, Vladu, Sabor i predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović da jasno ustanu i kažu da nasilje nad LGBT osobama nije u redu", poručila je Jukić.

Iz Zagreb Pridea su izrazili ponos što danas mladi odrastaju u društvu u kojem je upravo Povorka ponosa najdugovječniji prosvjed za ljudska prava u Hrvatskoj te poručili da su mladi glasniji, hrabriji i vidljiviji u borbi za zauzimanjem novih ulica i sigurnih prostora za sve.

"Mi smo tu da im damo prostor i pokažemo da je nas koji se se borimo za slobodu i jednakost puno više od onih koji se zalažu za nejednakost i hijerarhije", poručili su.

prajd19aero2.jpeg

I doista, trend "pomlađivanja“ Povorke ponosa ove je godine bio možda još izraženiji no ranije, a hoće li on iznjedriti novu generaciju aktivistkinja i aktivista koja će se suprotstaviti glasovima što ih žele vratiti "u ormare", tek će se vidjeti.

Dotad, ne zaboravimo da se Prajd živi svaki dan.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.