Uoči osamnaeste Povorke ponosa koja će u subotu pod sloganom "Osamnaest ponosnih godina" proći zagrebačkim ulicama, udruga Zagreb Pride izdala je proglas kojim podsjeća na povijest dosadašnjih Povorki ponosa te poziva građanke i građane da se pridruže Povorci.

Proglas prenosimo u cijelosti:

"Prije 18 godina, mi lezbijke, gejevi, biseksualne, transrodne, interspolne i kvir osobe, s našim saveznicama i podržavateljicama, hrabro smo i ponosno krenuli_e u borbu za slobodu, jednakost i prava u Hrvatskoj, baš kao što su naše suborkinje ustale protiv ugnjetavanja u Stonewallu prije 50 godina i započele pokret za prava LGBTIQ osoba u SAD-u i svijetu. Danas, kada se diljem svijeta vijore naše zastave, ponosni_e smo što smo ujedinjeni_e u pokretu koji ne poznaje granice, nacionalnost ni jezike, jer samo tako možemo pružiti otpor izolaciji i nevidljivosti naših identiteta i naših života. U Hrvatskoj smo neke bitke dobili_e, imamo zakon, ali i dalje živimo u strahu od nasilja. Govor mržnje i zločin iz mržnje i dalje ne dobivaju pravosudni epilog, a nemamo prava na roditeljstvo i udomiteljstvo.

Tijekom proteklih sedamnaest Povorki ponosa LGBTIQ osoba i obitelji u Zagrebu pretučeno je nas nekoliko desetaka, bacali_e su na nas suzavce, boce i pepeljare, a mnogi_e smo bivali_e izbačeni_e iz naših domova i odbačeni_e od vlastitih obitelji, društva i okoline. Povorke ponosa probudile su i one koji_e neumorno zazivaju ratove i smišljaju načine da nas se obezvrijedi, da nam se pokaže da smo građanke i građani drugog reda, da smo gošće i gosti u vlastitoj zemlji ili da smo "nešto drugo". Prozivali_e su nas za bespotrebno "paradiranje", marginalizirali_e su nas i isključivali_e iz društva, pokušali_e uplašiti, ušutkati ili razjediniti.

No, proteklih sedamnaest Povorki ponosa potaknulo je mnoge da skinu ružičaste naočale i krenu s nama u obranu sigurnog i otvorenog društva. Zbog Povorke ponosa prvi put je uhićena osoba za kazneno djelo zločina iz mržnje, a prvi put su se i zavijorile zastave na glavnom zagrebačkom Trgu i drugim ulicama naših gradova. Povorka ponosa potakla je mnoge da se autaju i budu prihvaćeni_e i voljeni_e, a dovela je i do sklapanja životnih partnerstva i stvaranja novih obitelji. Povorka ponosa ukazala je na to da postoji potreba za osiguranjem sustava podrške LGBTIQ osobama cijele godine i zato je osnovana udruga Zagreb Pride. Zbog Povorke ponosa, autali_e smo se kao feministkinje, kao antifašisti_kinje, kao protivnici i protivnice klerikalne desnice, kao borkinje za radnička prava. Dok god je Povorke ponosa, postojat ćemo i mi da se borimo za društvo solidarnosti, društvene pravde i slobode svih nas.

U ovih osamnaest ponosnih godina pokazali_e smo da stvarnost možemo mijenjati jedino zajedno, a da u društvu koje stvaramo ima mjesta za sve ponosne i hrabre ljude koji će prigrliti one koje se isključuje, mlati i ponižava. Pokazali_e smo da je ovo zemlja za sve nas, a da stajati na pravoj strani povijesti znači stajati na strani jednakopravnosti i obrani dostojanstva svih nas.

Ponosni_e smo što osobe koje danas postaju punoljetne odrastaju u društvu u kojem je upravo Povorka ponosa LGBTIQ osoba i obitelji najdugovječniji prosvjed za ljudska prava u Hrvatskoj, a mlade osobe glasnije su, hrabrije i vidljivije u borbi za zauzimanjem novih ulica i sigurnih prostora za sve nas. Mi smo tu da im damo prostor i pokažemo da je nas koji_e se borimo za slobodu i jednakost puno više od onih koji se zalažu za nejednakost i hijerarhije. Povodom osamnaest ponosnih godina glasno poručujemo: Ovo nije samo "faza", tu smo, postojimo, dio smo hrvatskog društva i ne idemo nigdje!

I zato, sve i svi na Prajd – subota, 8.6. u 15:00, Muzej Mimara!", završno poručuju iz Zagreb Pridea.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.