U Zagrebu će se u subotu, 8. lipnja, održati najdugovječniji politički prosvjed za ljudska prava u Hrvatskoj, osamnaesta, punoljetna Povorka ponosa LGBTIQ osoba i obitelji Zagreb Pride 2019. pod sloganom "Osamnaest ponosnih godina".

Povorka ponosa započet će okupljanjem 15:00 na Trgu Franklina Roosevelta (ispred Mimare) te će proći središnjim zagrebačkim ulicama i trgovima – Rooseveltovim trgom, Trgom Republike Hrvatske, Frankopanskom ulicom, Ilicom, Trgom bana Josipa Jelačića, Ulicom Nikole Jurišića, Draškovićevom ulicom sve do Ribnjaka, Parka ponosa – gdje će Povorka završiti javnim skupom i koncertom grupe Le Zbor.

Udruga Zagreb Pride u priopćenju za medije ističe kako je borba za stečenu slobodu i prostor koje imamo danas u Hrvatskoj hrabro i krvavo započeta 2002. godine, kao što se ustalo protiv ugnjetavanja u Stonewallu prije 50 godina, čime je započeo pokret za prava LGBTIQ osoba u SAD-u i svijetu.

"U ovih osamnaest ponosnih godina pokazali smo da stvarnost možemo mijenjati jedino zajedno, a da u društvu kakvo stvaramo ima mjesta za sve ponosne i hrabre ljude koji će prigrliti one koje se isključuje, mlati i ponižava. Pokazali smo da je ovo zemlja za sve nas, a da stajati na pravoj strani povijesti znači biti na margini danas, u otporu sutra, a u slobodi vječno. Povodom osamnaest ponosnih godina glasno poručujemo: Ovo nije samo "faza", tu smo, dio smo društva i ne idemo nikamo!" poručuju.

Povorka ponosa, koja je u proteklih 18 godina prerasla iz skupa od nekoliko stotina ljudi izloženih nasilju u masovna okupljanja svih onih koji vjeruju u solidarno i ravnopravno društvo, ne bi bila moguća bez hrabrog i predanog rada volonterki i volontera te saveznica i saveznika.

Zato pozivaju sve one koji podržavaju djelovanje udruge Zagreb Pride i održavanje Povorke ponosa, da im se nakon Povorke pridruže na službenom after partyju, Partycipaciji, od 22.00h u Klubu Boogaloo. Ulaznicama za Partycipaciju (30/40 kn) pokrivaju se troškovi Povorke ponosa, poput zastava koje se vijore na gradskim trgovima, struje, vode, razglasa, pozornice, osiguranja, ali i materijala potrebnih za transparente, ukrase i ostale detalje koji Povorku čine našim najvećim praznikom.

"Na Povorku ponosa i Partycipaciju pozvane su sve i svi koji vjeruju u širu društvenu pravdu, solidarno i ravnopravno društvo, u našu slobodu, dostojanstvo i život bez straha. Vidimo se u subotu u 15:00 kod Muzeja Mimara", završno poručuju iz Zagreb Pridea.

NAPUTAK ZA NOVINAR(K)E: NIJE "PARADA" NEGO "POVORKA"

Zagreb Pride moli sve novinarke i novinare koji će izvještavati o Povorci ponosa, da ne koriste termin "Parada", već "Povorka ponosa LGBTIQ osoba i obitelji" ili kraće, "Povorka ponosa." Naime, Povorka ponosa je prosvjedni marš kojim svakog lipnja već 18 godina ukazujemo na to da smo u Hrvatskoj tretirane i tretirani kao građanke i građani drugog reda. Prosvjedom u Povorci ponosa pozivamo na zajedničku borbu za jednakopravnost i puna građanska i ljudska prava svih potlačenih.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.