U utorak, 1. listopada, obilježava se 30. godišnjica prvog istospolnog braka na svijetu, sklopljenog već prvog dana stupanja na snagu danskog zakona koji je to omogućio. Sretan par bili su 74-godišnji Axel i 67-godišnji Eigil Axgil koji više nisu među živima. Odmah nakon njih, tog su povijesnog dana pred matičara stali Ivan Larsen i Ove Carlsen koji danas slave tridesetogodišnjicu braka.

"Bila je to ceremonija poput svih drugih u gradskoj vijećnici, no po prvi put su u glavnim ulogama bila dvojica muškaraca", sjeća se trideset godina kasnije Ivan Larsen, ponosan što je bio među prvim gejevima u svijetu koji je učinio taj korak.

Prvog listopada 1989., istog dana kad je na snagu stupio danski zakon koji je omogućio životno partnerstvo između osoba istog spola, pastor Larsen vjenčao se s Oveom Carlsenom, psihologom kojeg je upoznao tri i po godine ranije u kafiću u Kopenhagenu.

Dobrovoljno izašli u medije jer su smatrali da je to važno

Na tridesetu godišnjicu njihova vjenčanja ovaj se povučeni par prisjeća tog povijesnog trenutka.

Bila je nedjelja u danskoj prijestolnici kad je Tom Ahlberg, matičar u gradskoj vijećnici, otvorio vrata kako bi sklopio partnerstva, što je bio službeni naziv, jedanaest istospolnih parova.

"Rečeno nam je da možemo imati 25 gostiju u sali. Bilo nas je troje", smije se Ivan. "Zbog novinara", dodaje njegov suprug.

Parove je nakon ceremonije dočekala gomila entuzijasta koja je tradicionalno bacala rižu na njih prije no što su kočijom otišli u sjedište tamošnjeg LGBT pokreta. Ivan i Ove tad su dobrovoljno izašli u medije.

"Smatrali smo da je nužno govoriti o tome što se dogodilo u Danskoj, poslati poruku: dobro je i moguće je", ističe Ove. Trebalo je četiri godine da iduća država, Norveška, odobri istospolne brakove.

Pionirski koraci prije više od tri desetjeća

Ove je krio homoseksualnost, štoviše – bio je oženjen i otac je dvoje djece. No, kaže kako mu je bivša supruga rekla da mora živjeti svoj život.

Razveden je upoznao Ivana s kojim je ispisao povijest. "Bio je pionirski čin vjenčati se taj dan", dodaje Larsen.

Inače, Danska je do 1886. homoseksualnost kažnjavala smrću, a danas je ponosna što je predvodnica u etičkim pitanjima. Ali zakon o životnom partnerstvu bio je prihvaćen zato jer je isključivao pravo na posvajanje, ističe Michael Nebeling Petersen, profesor humanističkih znanosti.

"Bilo je u redu sve dok nije diralo simboličko područje reprodukcije i obitelji", naglašava.

Petersen smatra kako je ideja tadašnjih zastupnika bila pružiti financijsku sigurnost istospolnim parovima i omogućiti im pravo na nasljeđivanje. Bilo je to doba kad je svijetom harala sida.

Civilno partnerstvo bilo je isto kao brak po pitanju oporezivanja i nasljedstva, no nije se moglo slaviti u crkvi niti je bilo priznato u inozemstvu. Kako bi se ono uopće sklopilo, barem je jedan partner trebao imati dansko državljanstvo.

Od 1989. do 2012. u Danskoj je sklopljeno 7491 partnerstvo. Od lipnja 2012. termin partnerstva je odbačen i brak je omogućen svima. Gej parovi u Danskoj sad imaju ista prava kao i heteroseksualni parovi te se mogu vjenčati u crkvi.

I dan-danas se homoseksualnost u dijelovima svijeta kažnjava smrću

Danas su istospolni brakovi ozakonjeni u 28 država svijeta među kojima je i Hrvatska, a raspon prava je raznolik – od potpune bračne jednakosti do životnih, odnosno civilnih partnerstava koji podrazumijevaju jednaka prava za gej i heteroseksualne parove u svemu osim u posvajanju djece.

Nakon Danske, slijedile su druge europske zemlje dok je na američkom tlu Kanada bila prva koja je ozakonila istospolni brak (2005.). Deset godina kasnije američki je Vrhovni sud donio povijesnu presudu kojom je omogućena bračna jednakost u svih 50 američkih država.

U Latinskoj Americi gej brak je dopušten u pet zemalja: Argentini, Brazilu, Kolumbiji, Urugvaju, a od lipnja ove godine i u Ekvadoru.

Novi Zeland ozakonio je istospolni brak godine 2013., a Australija nešto kasnije, 2017.

Tajvan je pak prva azijska država koja je ozakonila istospolni brak, također ove godine. Na afričkom se kontinentu istospolni parovi mogu vjenčati samo u Južnoafričkoj Republici, dok oko 30 afričkih zemalja kažnjava homoseksualnost, dok Mauretanija, Somalija i Sudan za to predviđaju smrtne kazne.

Danas je homoseksualnost još uvijek zabranjena u 72 države svijeta, a gotovo polovica od njih su zemlje Commonwealtha. U njih 12 homoseksualnost se kažnjava smrću.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.