U nedjelju je u Dnevniku HTV-a objavljen posljednji dio velike ankete nazvane HRejting u kojem su se ispitanici izjašnjavali o tome podržavaju li da istospolni parovi udomljavaju nezbrinutu djecu. Rezultati su, čak i za našu zemlju, šokantni, kao što je šokantna bila i današnja nakaradna parada u Imotskom.

Naime, od 1400 ispitanika njih čak 63,7% ne podržava udomljavanje u istospolnim obiteljima, dok ga podržava samo 31,5%, a neodlučnih je 4,8%. Prevedeno u birače najvećih stranaka, 86,9% HDZ-ovih birača ne podržava udomljavanje, dok ga podržava tek 8,6%. Samo je malo slabije u birača Miroslava Škore, kojih 83,3% ne podržava, dok (čak!) 13% podržava udomljavanje. Slijedi ih Most s 69,2% onih koji podržavaju i 23,1% onih drugačijeg mišljenja.

hrejting_udomljavanje_stranke.jpg

Ipak, najzanimljiviji i najkorisniji podatak jest onaj o biračima takozvanih lijevih, liberalnih, progresivnih i kako li se već vole hvaliti opcija HNS-a i SDP-a. Koliko te stranke imaju veze s liberalnošću, a kamoli ljevičarstvom, govori činjenica da 57,1% birača HNS-a i 45,4% SDP-ovih birača ne podržava udomljavanje, dok ga podržava tek 42,9% HNS-ovih i 52,1% SDP-ovih.

Spaljivanje djeteta pred desecima druge djece

Jedina stranka koja uopće nema birače koji ne podržavaju udomljavanje jest IDS, čiji glasači ili u golemoj većini podržavaju udomljavanje, ili su neodlučni. Ostale statistike otkrile su da je veći postotak protivnika udomljavanja među slabije obrazovanima, kao i da su glavni argumenti protiv njega da dijete treba oca i majku te da je Bog s razlogom samo muškarcu i ženi omogućio reprodukciju.

Hrejting_udomljavanje_gen.jpg

S druge strane, najčešći je argument za udomljavanje to da seksualna orijentacija ne može biti kriterij za odabir i da treba ograničiti utjecaj Crkve na društvo.

O bolnoj točnosti ovih rezultata svjedoči i današnji skandal na maskenbalu u Imotskom. Naime, na tamošnjem festivalu u završnoj svečanosti spaljene su figure gej para i njihovog udomljenog djeteta čije je čelo krasila petokraka. Ipak, organizatori pomirljivo objašnjavaju: "Sviđalo se to nekome ili ne, ovo je za nas nenormalno, ali svatko ima pravo biti što hoće."

U svojoj plemenitoj snošljivosti imotski su glavešine valjda pravo da netko bude što želi zamislili kao pravo da ne bude zatvoren i/ili smaknut, ali ne i da ne bude diskriminiran, stigmatiziran i posramljen na svakom koraku. Pritom je groteskno da svi ti najveći djecobrižnici ne prežu pred time da naočigled desetaka vrtićke djece spale drugo dijete koje je, valjda, krivo samo zato što je željelo dom.

Groteskna petokraka

Najgrotesknija je i zvijezda petokraka kao simbol ljevice koja evidentno ne postoji i smatra da je najveći civilizacijski doseg i znak novog vremena slegnuti ramenima i reći, tako je u Europi pa je red da bude i kod nas.

Kako kaže predsjednik "kulturnog" društva koje je priredilo festival, Milivoj Đuka: "Ostali smo konzervativni, držimo se tradicije. Daj dite materi, kako bi se reklo. Mislimo da je to ispravno."

Groteskno je da svi ti imotski i ini djecobrižnici ne prežu pred time da naočigled desetaka vrtićke djece spale drugo dijete koje je, valjda, krivo samo zato što je željelo dom

I premda nekadašnji stanovnici domova poručuju da bi kućama otišli i s dvama ženama, i s dvama muškarcima, i s muškarcem i dvama ženama, nadobudni čuvari tradicije najbolje znaju da je jedino ispravno imati majku i oca te da je čak i nemati nikog te ovisiti o jednoj zaposlenici doma koju dijeliš s barem desetero druge djece sljedeća najbolja opcija za sretan i poticajan razvoj.

Pokušali smo stupiti u kontakt s gradonačelnikom Imotskog Ivanom Budalićem da nam još malo objasni ovu imotsku poruku tolerancije i pomirbe, no, nažalost, nije bio dostupan. Iako ne znamo zato uopće čekamo spomenutog uglednika kad bismo jednako objašnjenje očigledno mogli pronaći na bilo kojoj strani političkog spektra.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.