Reakcije na skandalozno spaljivanje "krnje" u obliku lutke gej para i njihova djeteta čije je čelo krasila petokraka u nedjelju u Imotskom ne prestaju stizati ni danas. Najavljeno je podizanje kaznenih prijava protiv organizatora, a čak su se oglasili i predsjednik Zoran Milanović i Vlada RH.

Prvu kaznenu prijavu najavila je udruga Dugine obitelji, i to radi počinjenja kaznenog djela javnog poticanja na nasilje i mržnju.

Kako navode u priopćenju, "okolnost da je spaljivanje figure koja simbolički prikazuje gej par s djetetom počinjeno u sklopu karnevala ne može otkloniti odgovornost počinitelja pozivanjem na narodni običaj ili neozbiljnost događaja budući da nije riječ o uobičajenoj društvenoj kritici političara ili drugih nedodirljivih elita, već se paljenjem gej para, i što je najgore, djeteta, direktno poziva na mržnju prema manjinskim i često diskriminiranim skupinama u društvu".

"Mržnja prema drukčijima, netolerancija i nehumanost nisu i neće biti hrvatska tradicija"

"Zastrašujući prizori iz Imotskog nikako se ne mogu opravdati karnevalskim običajima. Ovo je za svaku osudu, kakva poruka se šalje našoj djeci, djeci koja danas u Hrvatskoj odrastaju sa svojim lezbijskim majkama ili gej očevima? Kakva poruka se šalje djeci bez adekvatne roditeljske skrbi, da ih je ok spaliti zato što neka odrasla osoba ne može shvatiti da im netko želi pomoći da svoje djetinjstvo ne provedu u domu?" komentirao je koordinator udruge Daniel Martinović.

Dugine obitelji se u priopćenju (koje u cijelosti možete pročitati ovdje) pitaju i hoće li premijer, predsjednik, ministrice i ministri i dalje šutjeti u ovakvim situacijama, no nekim čudom nisu morali dugo čekati.

Novoizabrani hrvatski predsjednik Zoran Milanović se na svojoj Facebook stranici o cijelom slučaju oglasio u ponedjeljak, napisavši kako "organizatori koji su upriličili taj sramotan događaj, pozivajući se pri tome na tradiciju, zaslužuju najoštriju osudu javnosti jer mržnja prema drukčijima, netolerancija i nehumanost nisu i neće biti hrvatska tradicija".

Zatražio je njihovu javnu ispriku i reakciju nadležnih institucija, pogotovo što su, napisao je, događaj gledala brojna djeca i tako svjedočila širenju mržnje i poticanju nasilja.

Nasilje "normalnih" i "ispravnih"

Vlada je na svojoj stranici objavila priopćenje u kojem stoji kako se tradicionalno spaljivanje karnevalske "krnje" obično sastojalo u svojevrsnoj duhovitoj i podrugljivoj kritici raznim događanjima u hrvatskom društvu.

"Takav karnevalski duh može ostati u okvirima satire kad se 'sudi' onima koji su na poziciji vlasti, poput predsjednika države, predsjednika Vlade ili gradonačelnika i drugih političara, a nipošto ne onima koji su predstavnici različitih manjina u hrvatskom društvu. To nije tradicionalno, ni zabavno, niti je u duhu hrvatskih i europskih vrijednosti. Stoga taj čin osuđujemo", poručili su, doduše, ne spominjući da je riječ o istospolnom paru.

No, i ovakva reakcija bolja je od nikakve, na što smo dosad navikli, a jednom će valjda i moći prevaliti taj pojam preko usta/tipkovnice.

Osuda je stigla i od Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić:

"Ovakvi činovi nasilja, makar i simboličnog, šalju poruku da svi koje većina ne doživljava kao normalne i dalje trebaju živjeti u tajnosti žele li izbjeći nasilje 'normalnih' i 'ispravnih' nad sobom. Stoga kao i u slučaju spaljivanja slikovnice 2018., oštro osuđujem ovaj incident koji svojom zastrašujućom i nehumanom porukom nema nikakve veze sa narodnim običajima i koji progovara govorom mržnje prema manjinskoj skupini čija ljudska prava još uvijek nisu u potpunosti zaštićena", stoji u njezinu priopćenju.

I dalje se rugaju

Crol.hr saznaje da će se kaznenoj prijavi pridružiti još udruga i pojedinaca/ki.

Inače, još u nedjelju navečer smo na Facebooku pronašli fotografiju predsjednka kulturnog društva Bakove svečanosti koje je, kako nam kažu neki eminentni Imoćani, nekoć u tom gradu uživalo ugled.

Milivoj Đuka, kako je ime tom lokalnom ugledniku, na fotografiji staroj nekoliko godina pozira uz kukasti križ, što je danas objavila većina medija. Doista je pitanje kako čovjek koji na taj način propagira fašističku ideologiju uopće može obnašati bilo kakvu javnu dužnost, a i teško je povjerovati da se u malenoj sredini kao što je Imotski nije znalo kakve afinitete njeguje.

Osim toga, u ponedjeljak se u Imotskom netko još jednom narugao. Kako javlja Dalmacija News, novi "performans" izvela su trojica muškaraca na glavnom trgu u Imotskom.

Naime, došetali su i uz povike na mjestu jučerašnje lomače ostavili vijenac s crvenim cvijećem te tri svijeće u znak trojice spaljenih likova – dvojice muškaraca i djeteta. Simbolično su ostavljene dvije svijeće u crvenim bojama te jedna u bijeloj.

Očito nisu svjesni da je taj njihov "pravednički inat" degutantan većini normalnih ljudi, kao i njihovih sugrađana kojih je nemali broj javno osudio šokantno spaljivanje, i zbog šačice primitivaca postidio svojih korijena.

svijeceimotski.jpeg
Foto: Dalmacija News

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.