Image

Gotovo 53 posto Hrvata u svojemu susjedstvu ne želi osobe homoseksualne orijentacije, podatak je koji je Hrvatsku svrstao na osmo mjesto homonegativnih europskih zemalja.

U Europi su najviše antigay raspoloženi Litvanci, Ukrajinci i Rumunji, koji drže prva tri mjesta na ljestvici 32 europske zemlje. Jedan od razloga takvom raspoloženju je i utjecaj religiozne dimenzije, objašnjava sociolog Aleksandar Štulhofer koji je s politologom Ivanom Rimcem koautor studije o razini homonegativnosti u Europi. Negativne stavove spram homoseksualnosti izmjerili su na temelju rezultata European Value Study, međunarodne longitudinalne studije.

Zaključak je, opisuju znanstvenici, očekivan: Nizozemska i skandinavske zemlje su najmanje homonegativne. Na drugoj se strani ljestvice, pak, nalaze Litva, Ukrajina, Rumunjska, Rusija i Bjelorusija kao najviše homonegativna društva.

"Ekonomski razvoj, obrazovanje i proces urbanizacije značajno povećava društvenu toleranciju i prihvaćanje homoseksualnosti. Naša otkrića pokazuju da religiozna tradicija, poglavito pravoslavna, može ograničiti efekte modernizacije", stoji u zaključku istraživača.

 

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Crolova Petica

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.