Image

Nedavna presuda Europskog suda za ljudska prava u korist lezbijke iz Francuske kojoj je odbijen zahtjev za odobrenjem za posvajanje djeteta, mogla bi, tumače hrvatski pravnici i nevladine udruge, imati utjecaja i na hrvatsko pravosuđe.

Riječ je o presudi od 22. siječnja ove godine, kojom je Europski sud presudio u korist E.B., odgajateljice u vrtiću, koja je živjela s drugom ženom, a čiji je zahtjev za odobrenje za usvajanje djeteta odbijen i zbog njezine spolne orijentacije. Sud je u presudi potvrdio da su u tom slučaju povrijeđeni članci Europske konvencije o ljudskim pravima, koji se odnose na poštivanje i zaštitu obiteljskog života, odnosno na zabranu diskriminacije.

Isto tako, tumačenje, prema kojem se sud protivi diskriminaciji homoseksualaca u procesu posvajanja djece, 'indirektno obvezuje sve države potpisnice Europske konvencije o ljudskim pravima, pa i Hrvatsku.'

'Tom presudom je, u svakom slučaju, postavljen novi standard u pitanju posvajanja djece koji ide u korist nediskriminacije homoseksualaca', ističe Rodin.

Sanja Juras, koordinatorica Kontre, ističe da posvajanje djece od strane homoseksualnih parova moguće u zemljama poput Britanije, Švedske, Španjolske, Nizozemske ili Belgije, a u Danskoj je dopušteno da istospolni partner posvoji dijete svojeg partnera. - Ova odluka suda znači da svatko treba imati isti tretman, na osnovu svojih individualnih osobina, pri čemu je spolna orijentacija nebitna.

Nadamo se da u postupcima posvajanja djece u Hrvatskoj neće biti diskriminacije - ističe Juras, dodajući kako, prema istraživanju riječke udruge Lori iz 2006., više od 50 posto hrvatskih homoseksualaca želi imati djecu.

 

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.