Image

Grčki sud odbacio je zahtjev nekolicine stanovnika otoka Lezbosa u Egejskom moru da zabrani korištenje izraza lezbijka za istospolnu žensku ljubav, objavljeno je u utorak.

Stanovnici Lezbosa, rodnog mjesta antičke grčke pjesnikinje Sapfo, čije su ljubavne pjesme nadahnule kovanje termina lezbijka, drže da to vrijeđa njihov identitet i stoga su prošlog mjesta zatražili sudsku zabranu korištenja imena.

Atenski sud ocijenio je 18. srpnja da riječ lezbijka ne definira identitet otočana i stoga se može koristiti za označavanje istospolne ženske ljubavi u Grčkoj i inozemstvu.

Podnositelji tužbe, osim što su ostali nezadovoljni, moraju platiti i 230 eura sudskih troškova. Zadovoljan je pak grčki Savez gay i lezbijskih udruga, čiji je pravnik Vassilis Chirdaris pozdravio odluku kao "dobru za lezbijke u cijelome svijetu". On ističe da je zahtjev o zabrani upravo "smiješan" jer sud u Ateni ne može naređivati ljudima u cijelom svijetu.

Otok Lezbos, koji leži blizu turske obale, postao je mjesto susreta lezbijki iz cijelog svijeta. Njihov skup održava se poglavito u selu Eressosu, koje se smatra rodnim mjestom pjesnikinje iz 7. stoljeća prije Krista.

 

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.