Image

Premda se Jodie Foster na neki način outala još prije tjedan dana na dodjeli nagrada Women in Entertainment Power 100 breakfast, javno zahvaljujući svojoj partnerici Cydney Bernard na 14 godina odanosti, mainstream mediji tu priču tek sad počinju ozbiljnije obrađivati.

CNN je jučer objavio kratku reportažu anakronistički naslovljenu "Homoseksualni tabu" u kojoj je showbiz novinarka Kiki King ponudila, za mainstream informativni TV-kanal iznenađujuće korektan komentar  o homofobiji u suvremenom Hollywoodu.

Druge vijesti o njezinoj izjavi, od kojih brojne dolaze iz Velike Britanije, impliciraju da novinari tu priču čekaju već godinama. Evo nekih naslova: "Jodie Foster Comes Out (Duh)" (Gay City News), Jodie Foster comes out ... finally" (The Times), "Jodie Foster comes out — at last!" (The Guardian).

U kategoriji lošeg novinarstva imamo "My Beautiful Lover, By Gay Jodie Foster" (Daily Express).

Jedan od najboljih naslova dolazi iz Blogger News Networka: "Jodie Foster gotovo je priznala da je lezbijka" – jer iako je Jodie zahvalila "svojoj predivnoj Cydney", zapravo nikad nije izjavila "Da, lezbijka sam."

To je nešto na što se osvrnuo Andrew Gumbel u svojoj odličnoj priči za Belfast Telegraph, pod naslovom "Dan kad je Jodie izišla iz ormara (i postala Optužena)". Između ostalog, napisao je:

Ono što je neobično nije samo njezino priznanje, (internetske stranice koje su neumorno objavljivale kako se Jodie Foster "outala" definitivno su pretjerale), već tužna priča o svemu što se događalo prije i agonija zbog činjenice da netko nije heteroseksualan u gradu koji je navodno napredan i liberalan, kao što se to govori za Los Angeles.

Jodie Foster jedna je od najuspješnijih žena na svijetu koja se itekako može ponositi i pohvaliti svojom karijerom, ali unatoč tome nije mogla – osim na najneizravniji mogući način – javno priznati da živi sa ženom.

Zamislite da Gordon Brown ne smije priznati da je oženjen ili da Kraljica ne smije spomenuti svog supruga. Kad to pogledamo iz tog kuta, počinjemo shvaćati da je pred nama, nažalost, još dug put.

 

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.