Image

Osam osoba ozlijeđeno je u izgredima nakon otvaranja prvog Sarajevo Queer Festivala u srijedu navečer. Policija je objavila da su sukobe isprovocirali protivnici okupljanja, među kojima je bilo vehabija.

Među napadnutima su Emir Imamović i Peđa Kojović, novinari magazina Dani, koji je podržao festival, te jedan policajac. Imamović je također i suradnik Jutarnjeg lista. Hrvatski gay aktivisti izbjegli su napad.

- Poučeni iskustvom iz Zagreba, nakon otvaranja razišli smo se u grupama. No, jedan taksi je napadnut. Razbili su prozore palicama, a našeg prijatelja iz Mostara udarili su drškom pištolja i razbili mu nos. Gost iz Latvije najteže je ozlijeđen, u bolnici je - rekao nam je u telefonskom razgovoru Franko Dota iz Zagreb Pridea, koji je u Sarajevu s nekoliko hrvatskih gay aktivista. Dota kaže da se uoči početka festivala okupilo 30-40 “navijača i vehabija” uzvikujući “Ubij pedere!”, a da im je nekoliko “ponosnih Sarajlija”, simpatizera skupa, uzvratilo “Sarajevo, Sarajevo!”.

- Otvaranje je bilo mirno. Napad je krenuo nakon završetka. Policije je bilo malo, nisu dobro odradili posao. Sve se dogodilo po matrici nasilja u Beogradu 2001. te Zagreba 2002. i 2007. godine. Riječ je o homofobnim nasilnim grupama, a ovdje i o vjerskim radikalima. Žao mi je Sarajeva i organizatora - kaže Dota. Ni dan poslije napada atmosfera nije bolja.

‘Fašizam i rasizam’
- Nekoliko osoba s bradama dočekalo nas je i slikalo. Policije gotovo nema - rekao je Dota, koji je nekoliko puta prekidao razgovor s nama “dok ne nađe sigurno mjesto”.

Predsjednik Helsinškog odbora BiH Srđan Dizdarević zgrožen je netolerancijom.  - Stidim se jer je to čisti fašizam i rasizam - rekao je Dizdarević. Festivalu su prethodile brojne prijetnje. Dio tamošnjih političara i predstavnika islamske zajednice rekao je da se radi o “Sodomi i Gomori”. Organizatorima su predbacivali što se festival održava za vrijeme ramazana i posta.

 

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.