Image

Najave da bi istospolni brakovi u Kaliforniji mogli postati kolateralna žrtva Obaminog trijumfa su bile opravdane, sugeriraju preliminarni rezultati ustavnog referenduma u toj američkoj državi.

Nakon što je prebrojani glasovi s 91 posto birališta, tzv. prijedlog br. 8, odnosno ustavni amandman kojim se zabranjuju istospolni brakovi, uživa podršku 51,9 posto građana Kalifornije izašlih na izbore. Konačni rezultati još neće biti poznati neko vrijeme, ali trenutno izgleda vjerojatno da će jedna od najliberalnijih američkih država morati ukinuti nedavno uvedenu mogućnost sklapanja istospolnih brakova. 

Sličan referendum je izglasan i u Floridi, državi u kojoj je inače pobijedio Obama. Mnogi drže da je u Kaliforniji upravo Obamina kandidatura torpredirala zagovornike očuvanja istospolnih brakova. Kampanja u koju je uloženo oko 74 milijuna dolara (usporedbe radi, troškovi predsjedničke kampanje se kreću oko milijardu dolara) je ispočetka prednost dala liberalnim protivnicima ustavne inicijative.

Osim na Floridi, homoseksualni brakovi su od jučer ustavom zabranjeni i u Arizoni, dok je država Arkansas ustavnim referendumom homoseksualcima zabranila usvajanje djece.

Međutim, posljednjih dana su prednost stekli protivnici istospolnih brakova. To se tumači od Obame potaknutim rekordnom izlaskom na birališta crnaca i Hispanoamerikanaca, kao i činjenicom da su te dvije demografske skupine u pravilu religioznije i u društvenim pitanjima konzervativnije od bijelaca.

 

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Crolova Petica

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.