Image

Tisuće ljudi, ljutitih zbog novih mjera protiv istospolnih brakova, prosvjedovale su u petak na ulicama San Francisca i Long Beacha, a još nekoliko tisuća okupilo se pred sjedištem Mormonske crkve u Salt Lake Cityju.

Prosvjed u 'glavnom gradu mormona' bio je usmjeren protiv Crkve Isusa Krista svetaca posljednjih dana jer je bila jedan od ključnih sudionika kampanje za ustavni referendum o Prijedlogu broj 8 da se u Kaliforniji zabrane istospolni brakovi, koji su u toj saveznoj državi nedavno legalizirani odlukom Vrhovnog suda. 

Inicijativa je prošla iako su ispitivanja javnog mnijenja u liberalnoj Kaliforniji sugerirala drugačije. Neki od prosvjednika u Salt Lake Cityju nosili su transparente na kojima je pisalo "Mormoni – nekad progonjeni, sad progonitelji".

Prosvjednicima u San Franciscu pridružile su se i brojne hollywoodske zvijezde poput Wande Sykes, Rose McGowan i Lancea Bassa, dok su drugi poput Madonne, Rosi O'Donnell i Melisse Etheridge svoje nezadovoljstvo izrazili na televiziji i pozornicama.

Mnogi prosvjednici za prolazak Prijedloga broj 8 optužili su i kalifornijske crnce budući da su istraživanja pokazala kako ih je čak 70 posto glasovalo za. Dio krivnje svaljuje se i na Latinoamerikance koji su kao i crnci tradicionalno skloniji vjerskim stajalištima. Procjenjuje se da je među bijelcima i Azijatima oko 49 posto bilo za.

Gary Dietrich, predsjednik udruge Citizen Voice, istaknuo je da "crnački propovjednici uopće ne vjeruju da postoje poveznice između ljudskih prava Afroamerikanaca i homoseksualaca". Neki od prosvjednika stoga su jučer rijetke crne prolaznike zasuli uvredama dovikujući im "crnčuge" i prozivajući ih: "Kako ste mogli".

 

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.