Image

Uprava za zajedničke programe u Ministarstvu obrazovanja odbila je molbu udruge Domino da se preporuči srednjim školama posjet izložbi “Nacistički teror nad homoseksualcima u Njemačkoj 1933. - 1945.”

Odbijenica, koju potpisuje ravnatelj Jozo Ćavar, uslijedila je nakon negativnog mišljenja Agencije za odgoj i obrazovanje. Agencija organizatore izložbe proziva za heterofobiju te nepoznavanje povijesnih podataka o nacističkom režimu i homoseksualnosti.

Izložba je održana od 16. do 28. rujna, kao uvod u Queer Festival. Odgovor nadležnih stigao je tek krajem listopada. Postav je ostvaren u suradnji s petnćstak arhiva i muzeja, među kojima je Muzej holokausta iz Washingtona.

Timur Križak, savjetnik za povijest u Odjelu za srednje školstvo, u mišljenju Agencije na četiri strane primjećuje da je “teško optuživati ustaški režim za progon homoseksualaca” prije nego što se istraži njihov stvaran položaj u NDH. Autorima izložbe zamjera i tezu da je nacistički režim progonio sve homoseksualce. Organizatore proziva i za heterofobiju jer su na izložbi navodi da su ostali zatvorenici izolirali homoseksualce.

Opasne teze
Križaku smeta i “apovijesni” pristup, što ne spominju da je “homoseksualnost sredinom prošlog stoljeća smatrana bolešću i kriminalnim djelom”. Smeta mu i nezgrapnost u korištenju nekih pojmova te nepoznavanje nacističke strukture. Kao relevantnu literaturu Križak navodi knjige s početka 50-ih godina. Križakovo stručno mišljenje odobrila je pomoćnica ravnatelja Agencije Mirela Barbaroša-Šikić.

-  Prihvaćamo da je po nastavnom planu za srednjoškolce možda bilo prerano da posjete izložbu, ali smo zapanjeni ostalim homofobnim, opasnim i neopreznim argumentima. Bezobrazna je ocjena da smo heterofobni. Najskandaloznije je što se provlači teza da je progon homoseksualaca bio zakonit.

Nevjerojatno je i to što nas se upućuje na literaturu nesporedno nakon Drugog svjetskog rata, a poznato je da se o progonu homoseksulaca, bez degradirajućih konotacija, prvi put počelo pisati dvadeset godina kasnije - kaže Zvonimir Dobrović, predsjednik udruge Domino.

O skandaloznoj odbijenici već su izvijestili Muzej holokausta iz Washingtona čiji je to zapravo postav. Zatražili su i da Ministarstvo preispita odluku, a od ministra Primorca da sankcionira Ćavara, Križana i Mirelu Barbarošu-Šikić i omogući izložbi da uđe u srednje škole.

Samostalne odluke
Vinko Filipović, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje, rekao je da ne zna ništa o tome, da su njegovi savjetnici autonomni te da je Timur Križak “u povijesnim ocjenama sigurno mjerodavniji od njega”.  - O detaljima najbolje da pitate potpisnike - rekao je Filipović.  No, do njih jučer nismo uspjeli doći. I ministar Dragan Primorac jučer je bio nedostupan.

 

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.