Image

Dvije ključne gay scene u Oskarom nagrađenom epskom filmu "Brokeback Mountain" cenzurirala je talijanska televizija RAI Due, zbog čega su se oglasile mnoge tamošnje homoseksualne udruge.

Naime, zamagljene su scene u kojoj se dva glavna glumca, pokojni Heath Ledger i Jake Gyllenhaal, strastveno ljube i kasnije insinuiraju gay seks. Naoružani jezičnom artiljerijom, talijanske gay udruge bijesno su nasrnule na televizijske čelnike optuživši ih za "težu homofobiju". Film koji je u talijanskim kinima započeo s prikazivanjem u siječnju 2006. godine, prvi se put prikazao na televizijskom kanalu ovog ponedjeljka u 22.45 sati. 

Zahtjev za javnom isprikom
Predsjednik homoseksualne udruge, Aurelio Mancuso, dan nakon prikazivanja filma podnio je zahtjev za "javnom isprikom čelnika televizije RAI Due zbog teških homofobnih ispada". "Nacionalna televizija ni u kojem slučaju ne smije podržavati i širiti homofobiju u ovoj zemlji", nadodao je Aurelio. Na njega se nadovezao predsjednik udruge Gaynet, Franco Grilini, rekavši kako je "izbacivanje ključnih scena taj film učinio nedorečenim te zahtjeva da televizija beskompromisno film prikaže u cijelosti".

"Ono što nas smeta je brutalno izbacivanje scena u kojima se strastveno vole dvojica muškaraca, a posljedica toga je uništavanje filma kao autorskog djela i pretvaranje lijepe homoseksualne priče u obično prijateljstvo između dvojice muškaraca", rekao je Grillini napomenuvši kako je film osvojio nagradu Golden Lion na venecijanskom festivalu 2005. godine kad je i doživio svjetsku premijeru. "Apsurdno je da je upravo film koji je od naše zemlje dobio najveću moguću filmsku nagradu, nekoliko godina kasnije cenzuriran na televiziji", nadodao je Grillini.

Umjesto strastvenog filma - pobožna obiteljska drama
Talijanska skupina koja se bori za prava homoseksualaca, Mario Mieli Association, nadodala je i svoju notu u zahtjevu za javnom isprikom televizije RAI Due: "Ta je televizija pokazala svoju netrpeljivu stranu, pretvarajući delikatan film koji govori o ljubavi između dvojice muškaraca u pobožnu obiteljsku dramu. Da se razumijemo, gay scene nisu nimalo prostačke ni eksplicitne te nema golotinje".

 

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Crolova Petica

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.