Image

Američke gay aktiviste je zapanjila i razbjesnila odluka Baracka Obame da vjerski obred na svojoj inauguraciji prepusti vlč. Ricku Warrenu.

Vlč. Warren je pastor evangeličke Saddleback crkve, te se smatra jednim od najutjecajnijih vjerskih ličnosti Kalifornije. Iako je konzervativnih nazora u društvenim pitanjima, Warren je poznat i po društvenom aktivizmu, odnosno dobrotvornom radu u korist siromašnih i oboljelih od AIDS-a.

Obama i Warren su se upoznali tijekom kampanje kada je budući predsjednik - isto kao i njegov protukandidat John McCain - pristao biti intervjuiran od svećenika. Iako imaju različite stavove o brojnim pitanjima, Warren je po svemu sudeći ostavio dobar dojam na Obamu te tako dobio čast da vodi vjerski obred na povijesnoj inauguraciji 20. siječnja.

Za američke gay aktiviste, kao i dio liberalne i ljevičarske javnosti, takav je izbor neprihvatljiv, s obzirom da se vlč. Warren za vrijeme izbora u studenome jasno stavio na stranu pobornika referenduma kojim su u Kaliforniji zabranjeni nedavno legalizirani istospolni brakovi. Warrenovo aktivno sudjelovanje u toj kampanji predstavlja isti onakav magnum crimen zbog koje se organiziraju bojkoti i prosvjedne akcije protiv Mormonske crkve čiji su članovi bili među najaktivnijim pobornicima referenduma.

Geoff Coors, jedan od vodećih gay aktivista u Kaliforniji, Obaminu je odluku nazvao "užasnom" te rekao kako "smo svi u velikoj nevolji, ako to predstavlja novi dan u Americi".

Sam Obama je tijekom kampanje govorio kako ne podržava istospolne brakove, ali se isto tako jasno odredio protiv referenduma u Kaliforniji. Dio komentatora je to tumačio nastojanjem budućeg predsjednika da očuva pristaše među lijevim krilom Demokratske stranke - uključujući homoseksualce - koje mu je donijelo nominaciju, ali i proširi biračku bazu na kršćanske vjernike nužne za pobjedu na predsjedničkim izborima.

Odluka Obame da Warrena pozove na inauguraciju se, pak, s druge strane tumači željom budućeg predsjednika da svoj mandat započne simboličnom gestom nacionalnog pomirenja, odnosno da je prevladavanje rasnih podjela, koja je bilo glavna tema njegove kampanje, slijedi i prevladavanje ideoloških razlika koje još uvijek razdiru američko društvo.

 

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Crolova Petica

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.