Image

Jedan episkopalni svećenik i dvije episkopalne svećenice, svi troje deklarirani homoseksualci koji žive u istospolnim zajednicama, kandidirani su za položaje pomoćnih biskupa i biskupa u SAD-u.

Time je prekinut moratorij na biskupska zaređivanja gay osoba u svjetskoj zajednici Anglikanskih crkava kojoj pripada i američka Episkopalna crkva. 

Ovaj potez će zasigurno izazvati nove, možda i konačne podjele u zajednici Anglikanskih crkava. Potvrđeno je kako su među kandidatima za pomoćnog biskupa Los Angelesa svećenik John L. Kirkley iz San Francisca i svećenica Mary Douglas Glasspool iz Marylanda, oboje deklarirani homoseksualci. Istodobno, biskupija savezne države Minnesota objavila je da je među kandidatima za njihova novoga biskupa i svećenica Bonnie Perry, koja je lezbijka i živi u istospolnoj zajednici.

Kandidature su objavljene nepuna dva tjedna nakon što je Opća episkopalna konvencija odlučila odbaciti ranije preuzetu obvezu da će se suzdržavati od novih imenovanja homoseksualnih osoba za biskupe, koja joj je bila nametnuta iz konzervativnijeg dijela anglikanske zajednice.

Episkopalna crkva izazvala je razdor u zajednici Anglikanskih crkava, koja ima 77 milijuna vjernika diljem svijeta, kada je 2003. imenovala prvoga gay biskupa - Genea Robinsona iz New Hampshirea. Od tada nije bilo novih takvih imenovanja, ali američki episkopalci očito su odlučili ponovno ući u konflikt s konzervativnim dijelom Anglikanske crkve.

Nakon što je Episkopalna crkva objavila kako će promijeniti svoju dosadašnju politiku u vezi s gay biskupima i ukinuti moratorij, nadbiskup canterburyjski i formalni poglavar Anglikanske crkve, Rowan Williams, izjavio je kako je  došlo vrijeme razmišljati o “modelu dva puta” za anglikance.

 

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.