gay_pride_rioSvjetla pozornice se gase, a brazilski supermodel staje na pozornicu sa svojim preplanulim tenom, odjevena u mini-suknju pripijenu uz tijelo.

U publici stoje redom: pop zvijezde, sportaši i sportašice, glumci i glumice i wannabe zvjezdice. Sve to prate lokalni paparazzi. Grabeći mikrofon, naš supermodel obraća se publici: "Ja sam Lea i transeksualna sam", a publika uzvraća gromoglasnim pljeskom i zvižducima.

Lea T. je prvi brazilski transeksualni supermodel, a svoj identitet došla je podijeliti na Tjednu različitosti u Rio de Janeiru, gradu koji želi postati svjetska metropola gej turizma.

"Rio je grad bez predrasuda", kaže gradonačelnik Eduardo Paes dok korača u paradi. "Grad je otvoren i prihvaća sve one otvorenog srca."

Svi putevi vode u Rio
Posljednjih mjeseci Riom je tekla lavina LGBT osoba i gej friendly inicijativa. Neke od njih su: stručni trening za transvestite, anti-bullying projekti usmjereni na LGBT studente i učenike te prijedlog zakona o suzbijanju diskriminacije u gradskim noćnim klubovima.

U veljači je gradonačelnik najavio otvaranje posebnog Ureda za različitost kojeg će voditi gej modni dizajner Carlos Tufvesson. "Rio nije samo najseksi svjetska destinacija, već i mjesto gdje tolerancija dolazi prirodno. Kao što su gradom uspješno promarširali prosvjedi protiv vojne diktature u 60-im godinama, tako se sada ponovno budi građanska svijest", smatra Tufvesson.

Inicijative su ujedno potencijalni novčani dobitak. Prošle je godine 25% turista, odnosno njih 880.000, koji su posjetili grad bili homoseksualne orijentacije. Turistička zajednica Rija nada se da će se broj tih gostiju povećati pa je u skladu s tim izdala brošure duginih boja, na kojima piše "Live the Rio sensation" (Doživi senzaciju u Riju).

Grad bez getoizacije
"Osobno smatram da oni koji žele zaraditi novac mogu otvoriti bilo koji gej obrt u Riu. To im je zagarantirani dobitak. Rio je jedna od vodećih gej destinacija", dodaje Tufvesson.

Buenos Aires je 2007. godine ‘ukrao’ pohod turista na Rio, otvorivši luksuzni gej hotel koji slovi kao najbolji u čitavoj Latinskoj Americi. No, Rio je prirodno LGBT friendly grad te mu getoizacija poput gej hotela nije potrebna.

"Zar nam trebaju gej restorani, gej hrana, gej konobari? Ovdje u Riu, dragi, možeš se ljubiti gdje god želiš", dodaje Tufvesson.

Nije sve tako ružičasto
Naravno da u stvarnosti nije sve tako idilično kako gradske vlasti govore. Postoje religijske skupine koje žele bojkotirati novu građansku struju i pokrete za LGTB prava. Početkom ovog mjeseca, jedan ministar koji lobira interese Katoličke crkve osudilo je pokušaje da se promijene zakoni koji bi kriminalizirali diskriminaciju.

"Ako smo svi jednaki, s jednakim pravima, onda ja također moram imati pravo moći ne željeti homoseksualnog zaposlenika u svojoj tvrtki", izjavio je ministar.

Silas Malafaia, ugledni lokalni propovjednik, otišao je korak dalje. Prošle je godine oblijepio 600 reklamnih plakata diljem Ria na kojima je pisalo "U obranu obitelji i očuvanju ljudske vrste: Bog je stvorio muškarca i ženu."

No, sebi i sličnima učinio je medvjeđu uslugu. Vlada je nakon ove akcije još više stala u obranu gej prava. "Nevjerojatno je da u Brazilu, zemlji koju svrstavaju u Treći svijet, postoji borba za ono što je postiglo samo nekoliko zemalja Prvog svijeta", zaključila je Lea.

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.