hege_torilDvije lezbijke spasile su 40 mladih života u masakru koji je 22. lipnja počinio Anders Behring Breivik, na norveškom otoku Utøyi. Njihovu hrabrost i herojstvo mediji su jednostavno izignorirali.

Ipak, američki The New York Times i britanski Telegraph donijeli su priče o njemačkome turistu Marcelu Gleffeu koji je čuo pucnjeve i pojurio u svoj čamac kako bi spasio nevine žrtve. BBC je pisao o čovjeku po imenu Helge koji je s otoka spasio petero djece. Yahoo News je pak spomenuo Otta Loevika koji je toga kobnog dana "spasio 40 ili 50 života i još ga proganja sjećanje na jezive odluke koje je morao donositi – koga spasiti, a koga ne".

Nijedan od velikih medija nije spomenuo Hege Dalen i Toril Hansen, lezbijke koje su s Utøye spasile 40 tinejdžera. One su se pod kišom metaka vraćale četiri puta kako bi pomogle svima kojima su mogle.

"Jele smo, zatim čule pucnjavu i potom užasne krikove. Vidjele smo mlade ljude kako panično skaču u jezero", izjavile su Hege i Toril za popularne finske novine Helsingin Sanomat .

Masakr se dogodio na otoku Utøyi za vrijeme konvencije mladeži vladajuće Laburističke stranke, a popraćen je i bombardiranjem zgrade parlamenta u središtu Osla. Vijest su popratile brojne medijske kuće. No, priča lezbijskog para stigla je samo do užeg kruga čitatelja, uglavnom blogera u LGBT krugovima.

"Nekoliko blogova i LGBT tiskovina prenose priču, ali oni mediji koji bi obično ‘ubili’ za ovakvu priču nažalost su zakazali", komentirala je Jamie McGonnigal u svom blogu Talk About Equality. Komentar je otvorila pitanjem: "Ako vjenčani lezbijski par spasi 40 tinejdžera od norveškog masakra i nitko o tome ništa ne napiše, je li se spašavanje uopće dogodilo?"

Sličan komentar našao se i na blogu Band of Thebes: "Vodeći američki mediji, koji obožavaju herojske priče jednako kao i tragedije, nisu se oglasili oko priče lezbijskih superzvijezda. Umjesto toga, dobili ste komentar gej muškarca Brucea Bawera u Wall Street Journalu u kojemu kaže kako je šokiran jer je norveški ubojica citirao njegove antiislamske tekstove.

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.