marriage_transparentNajveće svjetsko udruženje psihologa (APA) neposredno je prije godišnje konvencije jednoglasno podržalo rezoluciju kojom se pruža snažna potpora potpunoj jednakosti istospolnih parova.


Inače, to udruženje koje broji 154.000 članova, već dugo zagovara jednaka prava za LGBT osobe, a ovom rezolucijom dosegnuta je nova razina, piše USA Today.

"Otkad su u nekim američkim državama legalizirani istospolni brakovi, naše je stajalište daleko jasnije. Smatramo da se potpuna bračna jednakost mora ostvariti u cijeloj zemlji", rekao je Clinton Anderson, direktor APA-inog ureda za LGBT pitanja.

Rezolucija ističe brojne novije studije koje su pokazale da "brojne lezbijke i gejevi, baš kao i heteroseksualci, teže stabilnim i dugotrajnim vezama" te da su "u tome uspješni".

Navodi se i "sve više dokaza da su kampanje usmjerene protiv bračne jednakosti značajan izvor stresa za lezbijke i gejeve te da ostavljaju brojne negativne posljedice po njihovo zdravlje".

"Mišljenje psihologa je iznimno važno kako bi se rasprave o istospolnim brakovima temeljile na činjenicama, a ne na stereotipima", dodao je M.V. Lee Badgett, voditelj odjela istraživanja na neprofitnom institutu Williams pri kalifornijskome sveučilištu u Los Angelesu.

 

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.