trans_simbolUred pučkog pravobranitelja u Poljskoj apelirao je na Ministarstvo pravosuđa da izmijeni trenutni zakon koji obvezuje transseksualne osobe da traže pismeno dopuštenje roditelja i suda ukoliko žele promijeniti spol.

„U nedostatku smjernica Vrhovni je sud donio odluku da transekssualne osobe traže dopuštenje roditelja kako bi izvršile promjenu spola, koja je izvor velike zbunjenosti i frustracija. U slučaju da roditelji ne žele dati pristanak, jedina mogućnost je tužba“, izjavila je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Irena Lipowicz.

Naglasila je i da je potrebno naći adekvatna zakonska rješenja za birokratske promjene spola u dokumentima kao što su rodni list, osobna iskaznica, vozačka dozvola i sl., a u svrhu zaštite privatnosti i sprječavanju diskriminacije.

„Namjera je da se adresiraju problemi i odrede konkretne smjernice za situacije u kojima se nalaze transeksualne osobe“, dodala je Lipowicz.

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.