EurogamesViše od 4000 sudionica/ka iz Europe sudjelovalo je na netom završenom najvećem europskom natjecanju LGBTIQ sportaša i rekreativaca, EuroGames 2011 održanom u Rotterdamu.

Premijerno je nakon samo 5 mjeseci od osnutka, team CRO DIVAS nastupio kao prvi ženski košarkaški tim s jugo-istoka Europe.

Djevojke, koje su svoju priču započele jedne nedjelje na sasvim običnom okupljanju sportskih entuzijasta i samo u par mjeseci narasle u tim za natjecanja, sad su predstavljale boje Hrvatske u Rotterdamu. Krenule su na put kao ambasadori jedne države koja žudi za ravnopravnošću, a vratile se kući s još većim osjećajem želje za nužnim promjenama u hrvatskom društvu.

Nema do timskog rada
„Kao biseksualnoj osobi važno mi je da mogu biti dijelom ekipe u kojoj orijentacija (seksualna ili bilo koja druga) nije predmet (pr)osuđivanja ili čak povod za omalovažavanje ili zlostavljanje. Kroz igru, smijeh, međusobnu podršku i pokoji izazov uspijevale smo naći zajednički jezik i ponovo sam osvijestila (nakon prekida sa košarkom prije 10 godina) koliko je lijepo biti dijelom nekog tima, imati zajednički cilj i razvijati se prema njemu. LGBTQ sport je izvrsna platforma za druženja, putovanja, upoznavanje novih mjesta i ljudi, te poligon na kojem se odvija škola razumijevanja i prihvaćanja različitosti”, izjavila je Zrinka, koja se posljednja priključila ekipi.

Kratki opis kako je svoj put u Rotterdam jedna od članica držala u tajnosti govori o tome da je većina cura iz tima svoje „ja“ sputavalo godinama. „Nakon mjeseci skrivenih treninga od roditelja, ponekih poznanika i ljudi s posla koji su me ispitivali što li sam radila kada bih se pojavila s upalom mišića dan nakon treninga, Rotterdam je napokon došao na red!“.

Opijene pozitivnom atmosferom
Djevojke su imale i moralnu podršku cheerleadersica koje su se pokazale kao izvrsno društvo i potpora timu. Atmosfera jednakosti prisutna u Rotterdamu opijala ih je svih dana natjecanja. Napokon su slobodno mogle reći tko su.

„Cijelo vrijeme pratila nas je razina opuštenosti i ispunjenost gotovo svaki put kada bismo prošle pored rainbow zastave. Bliskost među svim natjecateljima, razmjena iskustava, simpatije unutar i izvan tima, činjenica da smo se mogle javno zagrliti, držati za ruke ili poljubiti bila je nevjerojatna. Bez obzira jesmo li iskoristile sve te privilegije, sama pomisao da nas ne bi osuđivali da smo to poželjele učiniti, bilo je predivno iskustvo.“

Nezaboravni trenutci
 „Moram izdvojiti neponovljivi osjećaj koji vam se javi pri spavanju u dvorani sa još 200 ljudi, zajedničke doručke, večere i tulume, buđenja u 7 ujutro uz prvobitno gunđanje svih prisutnih, mimoilaženje s ljudima dok smo prale zube ili žurno pravile sendviče i trčale na rano jutarnje utakmice. Jednom smo se čak morale presvlačiti u metrou zbog vremenske stiske. Avantura je bila u skoro svakom koraku“, uzbuđeno prepričavaju djevojke.

Kao članica tima našim predstavnicama pridružila se Kim (USA) koja je sve u vrlo kratkom vremenu oduševila svojim vedrim duhom i igrom. O Cro-Divasicama ima samo riječi hvale. Najviše su je se dojmili timski duh i pozitivna energija.

Svi su dobrodošli!
Boje koje su ponosno nosile u Rotterdamu, djevojke namjeravaju i dalje predstavljati već na idućem natjecanju koje se održava u Frankfurtu u prosincu ove godine. Nadaju se da će svojim prisustvom doprinijeti barem malenim promjenama u hrvatskom konzervativnom društvu i LGBTQ zajednici.

„Hrvatska zaslužuje da je svojim uspjesima predstavljaju i queer optimisti - koji se nadaju da će po povratku svojim prijateljima, obitelji i kolegama moći otvoreno reći gdje su bili, koga su upoznali, što su doživjeli i koji su rezultat postigli. To je ono što tražimo, da nas se ne (pro)osuđuje i da imamo priliku učiniti sve što nam je na tih par dana bilo dano u Nizozemskoj -  a to je osjećaj jednakosti“, poručuje optimistični tim.

Iako je tim poprilično organiziran i uhodan, Cro-Divasice pozivaju sve cure koje se žele pridružiti na njihovom sportskom putu promjena. Ako ste čitajući ovaj kratki dnevnik pomislile „Zašto ne?“, pridružite se vašem obližnjem queer sportskom timu i kroz sport i zabavu radite na boljem i ljepšem LGBTQ životu u Hrvatskoj i svijetu!

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.