intervju_pStudija koja je jučer objavljena u časopisu American Journal of Sociology pokazala je zabrinjavajuće rezultate: gej muškarce će manje vjerojatno zvati na razgovore za posao, naročito na američkom jugu i srednjem zapadu.

Preciznije, ako je potencijalni zaposlenik u svom životopisu istaknuo da je gej, imat će 40% manje šansi da ga potencijalni poslodavci uopće pozovu na intervju.

Andras Tilcsik iz istraživačkog tima Sveučilišta Harvard poslao je dva realistična, ali lažna životopisa na adrese 1700 poslodavaca, prijavivši se pretežno za uredske poslove i menadžerske pozicije. U jednom od njih je spomenuo da je radio kao blagajnik u fakultetskom gej udruženju, a u drugom je naveo iskustvo u "naprednom i socijalističkom udruženju".

"Lijevo" još i prolazi, ali "gej" skoro nikako
Tilcsik je kazao kako mu je namjera bila da poslodavci autore oba životopisa povežu s lijevim političkim stajalištima, što povećava šanse za odbijanje onoga koji je spomenuo gej udruženje.

Kandidati bez "gej reference" imali su 11,5% šansi za poziv na razgovor, za razliku od samo 7,2% onih koji su je naveli.

Najmanje šanse za razgovor fiktivni su kandidati imali u državama na jugu i srednjem zapadu, Floridi, Ohiu i Teksasu, dok se situacija pokazala posve drugačijom na zapadu i sjeverozapadu, odnosno u Kaliforniji, Nevadi, Pensilvaniji i New Yorku.

"Gejevi nemaju klasične 'muške' osobine"
"Rezultati pokazuju da gej muškarci nailaze na značajne prepreke u zapošljavanju jer ih zaposlenici u startu spremno diskvalificiraju u odnosu na heteroseksualne kandidate s istim kvalifikacijama", komentirao je Tilcsik.

Iz istraživanja je postalo razvidno i da su poslodavci koji traže "tipične" karakteristike heteroseksualnih muškaraca skloniji diskriminirati gejeve. Naime, upravo one tvrtke koje se nisu odazvale na poslanu prijavu navele su da idealan kandidat treba biti "samouvjeren", "agresivan" ili "odlučan".

"Stoga se čini kako je diskriminacija dokumentirana u ovoj studiji djelomično utemeljena na određenim stereotipima te da se zapravo ne može u potpunosti svesti na opću antipatiju prema gej zaposlenicima", smatra Tilcsik.

 

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.