nobel_zeneNobelovu nagradu za mir ove su godine podijelile tri žene, istaknute borkinje za ženska ljudska prava. One su predsjednica Liberije Ellen Johnson Sirleaf, liberijska mirovna aktivistica Leymah Gbowee te jemenska novinarka i aktivistica Tavakkol Karman, prenosi tportal.

Predsjednik Odbora za dodjelu Nobelove nagrade za mir u Oslu, Thorbjoern Jagland, novinarima je kazao kako se demokracija i trajni mir u svijetu ne mogu ostvariti bez potpune ravnopravnosti žena jer jedino tako one mogu utjecati na razvoj u svim razinama društva.

"Nobelova nagrada za mir 2011. bit će podijeljena na tri jednaka dijela između Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee i Tavakol Karman za njihovu nenasilnu borbu za sigurnost žena i za prava žena na puno sudjelovanje u izgradnji mira', istaknuo je.

Johnson Sirleaf (72) prva je predsjednica neke afričke zemlje izabrana na slobodnim izborima i druga crna predsjednica države u svijetu. Krasi je nadimak 'Čelična žena'.

Leymah Gbowee je mobilizirala i organizirala žene bez obzira na etničke i vjerske podjele kako bi se okončao rat u Liberiji i osiguralo sudjelovanje žena na izborima. Tavakkol Karman je odigrala vodeću ulogu u borbi za prava žena tei demokraciju i mir u Jemenu, a zbog toga je primala prijetnje i "ponude" vlasti jer nije željela prihvatiti odbijanje ministarstva informiranja da dopusti njezinoj skupini za ljudska prava Žene novinari bez okova (WJWC) da osnuje novine i radijsku postaju.

Odbor za dodjelu Nobelove nagrade za mir u Oslu priopćio je kako se nada da će nagrada trima ženama "pomoći da se okonča gušenje prava žena, što se još uvijek događa u mnogim zemljama, i da se realizira veliki potencijal žena u izgradnji demokracije i mira".

Dobitnice će ravnopravno podijeliti nagradu vrijednu 1,5 milijuna dolara.

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.