Ilustracija: ArhivaZakon o istospolnim brakovima mogao bi dobiti zeleno svjetlo Senata države Washington.

Guvernerica Christine Gregoire trebala bi sljedećeg tjedna odobriti prijedlog zakona o istospolnim brakovima, čime bi Washington postao sedma američka savezna država koja dozvoljava svojim LGBT građanima da se vjenčaju. 

Za usvajanje zakona bilo je potrebno 25 glasova senatora. Taj ključni glas prošlog je tjedna dala Mary Margaret Haugen, demokratska senatorica koja predstavlja Camano Island. Na kraju je 28 senatora i senatorica bilo za novi zakon, a 21 protiv, među kojima 18 republikanaca i tri demokrata.

Senator Ed Murray, gej demokrat koji predstavlja Seattle, kazao je da su pobornici zakona “patrioti koji pokušavaju učiniti najbolje za svoju domovinu” i pozvao sve senatore na svoje vjenčanje, prenosi Chicago Tribune.

Da bi se zakon odbio u oba doma parlamenta, protivnicima je potrebno do lipnja prikupiti 120.577 potpisa.

Guvernerica Gregoire najavila je uoči sjednice senata da podržava prijedlog zakona jer je “pravo vrijeme da Washington izjednači pravo na brak.

“Naše gej i lezbijske obitelji prolaze kroz iste brige kao i one heteroseksualne: spajaju kraj s krajem, odabiru školu za svoju djecu, traže životnog partnera i žele pred obiteljima i prijateljima reći ‘sudbonosno da’. Za sve je parove vrlo važna državna dozvola za brak. Ona im daje pravo sklapanja bračnog ugovora u kojem su njihovi i pravni interesi njihove djece zaštićeni građanskim pravom”, izjavila je Gregoire. 

Podrška Microsofta i Starbucksa
Popularni Starbucks samo je jedan među brojnim multinacionalnim trgovačkim lancima koji je podržao zakon. Iz "kofeinskog raja" poručuju da su “ponosni što su se pridružili ostalim tvrtkama koje imaju sjedište u Washingtonu, poput Nikea i Microsofta, jer podržavaju istospolne brakove u svojoj državi.”

Ranije je ovog mjeseca Microsoft, koji je odavno dao podršku istospolnim brakovima, poslao još jednu ohrabrujuću poruku: “Microsoftovo najveće blago su zaposlenici koji su različiti koliko i naši klijenti. S obzirom da su druge države ozakonile istospolne brakove, naši zaposlenici u Washingtonu su zakinuti jer im ne možemo ponuditi tu mogućnost.”

“Ovaj zakon će izjednačiti naše zaposlenike s onima u ostalih šest država koje su već ranije prepoznale i ozakonileistospolne brakove”, dodaje se u izjavi. “Usvajanje zakona bit će dobro za naše poslovanje i državnu ekonomiju”, zaključuju iz Microsofta.

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.