Foto: flickr.com/j. blakeČini se da su ruski desničari svojom zabranom “javnog propagiranja homoseksualnosti” naišli na istomišljenike u Mađarskoj.

Ekstremno-desničarske stranke u mađarskom parlamentu predložile su zabranu javnih rasprava i promocije homoseksualnosti. Istovremeno je budimpeštanska policija zabranila održavanje parade ponosa u glavnome gradu, koja je bila rezervirana za srpanj ove godine.

Pokret za bolju Mađarsku Jobbik, koji zauzima 47 od 386 mjesta u parlamentu, predložio je tri zakona kojima bi se zabranilo "neprimjereno seksualno ponašanje - naročito seksualne odnose između istih spolova".

Dva prijedloga bi utjecala i na sam ustav jer bi se njima ubuduće zabranili javna događanja i govori koji "propagiraju", ono što ekstremisti nazivaju, #nepravilnosti". Treći prijedlog odnosio bi se na oglašavanje istog u medijima.

Detaljno su razrađene i potencijalne kazne za prekršitelje koje iznose do 505 eura i do tri godine zatvora, a u nekim slučajevima čak i do osam!

Krivi prioriteti desničara

Da stvar bude još gora za LGBT zajednicu, prošlog je tjedna budimpeštanska policija odbila dati dozvolu za tradicionalni Pride. Godinu dan ranije, policija je učinila isto opravdavajući zabranu time što "ne bi mogli preusmjeriti promet", iako to s lakoćom uspješno rade kada su druge povorke u pitanju.

No, Gradska skupština takvo je objašnjenje odbila i parada ponosa ipak je održana.

Podršku prošlogodišnjoj povorci ponosa dao je Amnesty International jer samtraju da Mađarska ima jednu od najnižih stopa tolerancije na svoje LGBT sugrađane/ke i to se mora promijeniti.

"Opetovani pokušaji zabrane povorke ometaju slobodu skupštine! Policija može iznositi koje god argumente žele jer je gradska skupština već izglasala da je povorka legalna i u skladu s mađarskim standardima", izjavio je Ulrike Lunacek, potpredsjednik jedne LGBT organizacije

"Žalosno je i sramotno za konzervativce da vode rat protiv događaja s kojim većina Mađara nema nikakvih problema. Pogotovo sad kad bi im glavni problem trebalo biti siromaštvo i nezaposlenost", dodao je Lunacek.

Nepotrebno provociranje EU

Njegova kolegica iz organizacije i ujedno potpredsjednica Sophie dala je svoje viđenje situacije. "Zabrana pridea drugu godinu zaredom tužan je razvoj događaja u zemlji koja se diči tolerancijom i slobodom. Zabrana je sramotan pokušaj demantiranja LGBT osoba, njihovim ljudskih prava kao i nepotrebna provokacija Europske unije."

Mađarska vlada ne bi trebala tražiti uzore u ruskim vlastima i podržavati homofobiju kojom se desničarske stranke hrane već postati branitelj LGBT prava i povratiti zemlji reputaciju slobodne, tolerantne i moderne demokracije.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.