Glavna američka novinska agencija, The Associated Press, odlučila je da osobe koje se aktivno protive LGBT pravima više neće nazivati homofobima, a nova će pravila slijediti većina američkih medija.

Naime, AP-ovi urednici smatraju kako riječ "homofobija" pogrešno sugerira kako je mržnja prema LGBT populaciji iracionalna ili predstavlja psihološki problem. Isti je slučaj s riječju "islamofobija" i svim drugim "fobijama" u političkim i društvenim kontekstima.

Svi ti napuci nalaze se u AP-ovim agencijskim pravilima za 2013. godinu, takozvanom Stylebooku, odnosno "Bibliji za novinare".

"Pojam 'homofobija' jednostavno nije točan", kazao je Dave Minthorn, zamjenik urednika AP-a, "jer nekome pripisuje mentalnu nesposobnost i sugerira znanje koje ne posjedujemo. Umjesto toga rabit ćemo nešto neutralnije, poput 'antigej' ili slično, ako imamo razloga vjerovati da je to slučaj."

S AP-ovom odlukom ne slaže se George Weinberg koji je prvi skovao pojam "homofobija" i upotrijebio ga u svojoj knjizi iz 1972., "Society and the Healthy Homosexual".

"Upravo je moj pojam raznim gradskim vijećima i ljudima s kojima sam razgovarao pomogao da bolje shvate o čemu se radi, jer obuhvaća kompletno stajalište i osjećaj. Osim toga, jako sam se teško izborio za pravo korištenja riječi 'homofobija', čak sam zbog toga dobivao prijetnje smrću. Temelji li se homofobija uvijek na strahu? Tako sam onda mislio, a mislim i danas. Možda u nekim slučajevima i na zavisti. Ali to je psihološko pitanje. Osjeća li svaki pas koji reži strah? Vjerojatno da, ali ovdje to ne bi trebalo biti bitno. Nemamo nijednu drugu riječ za ono o čemu govorimo, a ova se uvriježila. Čudno mi je da je sad došla na metu kritika dok istodobno rabimo pojmove poput 'triskaidekafobije' (strah od broja 13)."

Inače, brojni se američki mediji oslanjaju na Stylebook i njime se služe kao vodičem za svoje novinare i urednike, premda se neki mediji ne pridržavaju baš svih pravila. Velik broj izdavača upotrebljava drugačiji stylebook ili imaju vlastiti, a neki su od njih već reagirali kazavši kako će i dalje upotrebljavati pojam "homofobija".

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.