Foto: jodieponto.comSlovenska ministrica rada, obitelji, društvenih djelatnosti i jednakih mogućnosti, Anja Kopač Mrak, održala je sastanak s aktivistima za ljudska prava na temu istospolnih zajednica kako bi razmijenili mišljenja i dogovorili daljnje korake u suradnji.

Kopač Mrak i ovom je prilikom ponovila da je "ključni cilj uklanjanje diskriminacije i izjednačavanje prava djece neovisno o tipu obitelji u kojoj žive". Vrlo progresivan stav na slovenskoj političkoj sceni, s kojim su se složili i aktivisti, javlja siol.net.

Ministarstvo planira aktivnije razrađivati ovu problematiku već ove godine, a u brainstorming će uključiti organizacije civilnog društva i stranačke kolege.

Slovenija mora pratiti globalne trendove

Sociolog i aktivist Miha Lobnik, jedan od sudionika sastanka, očekuje od koalicijskih partnera da ustraju u stavovima o ovom pitanju. "Znamo da su četiri koalicijske stranke poduprle Obiteljski zakon koji se našao na referendumu 25. ožujka 2012. i bio odbačen", izjavio je Lobnik koji je bio koordinator kampanje.

Otad je u Europi došlo do značajnih promjena na području bračne jednakosti i prava istospolnih zajednica, što je očigledno na primjerima Francuske, Velike Britanije i Portugala koji je nedavno izglasao da istospolni parovi imaju pravo posvajati djecu.

"Globalni trend uspostavljanja jednakosti je jasan. Sloveniji je vrlo važno da preuzme odgovornost za izgradnju boljeg sutra", dodao je Lobnik.

Osigurati prava svima

Stručnjaci i aktivisti za prava istospolnih obitelji zatražili su da se zakonski ukine sustavna nejednakost među građanima. "Iako referendum nije prošao, krajnje je vrijeme da se prava omoguće svim osobama", izjavila je sudionica sastanka i profesorica Fakulteta društvenih znanosti u Ljubljani, Barbara Rajgelj.

Referendum  je prikupio više od 42.000 potpisa građana koji su zahtijevali da se napravi izmjena u Obiteljskom zakonu kojom bi se izjednačila prava istospolnih i heteroseksualnih parova, s naglaskom na pravo posvajanja djece.

Slovenija kao primjer u regiji

Da je Slovenija najnaprednija zemlja u regiji kada su u pitanju prava LGBT osoba govori i činjenica da je Ustavni sud početkom ove godine proglasio neustavnim Zakon o nasljeđivanju, jer se njime diskriminiraju istospolne zajednice.

U odluci, među ostalim, stoji i da se Zakon o nasljeđivanju mora primjenjivati i na istospolne parove koji ne žive u registriranom partnerstvu, kao što je to slučaj s nevjenčanim heteroseksualnim parovima.

U prilog LGBT zajednici ide i odobren nacrt Zakona o istospolnim brakovima. Ukoliko zakon uskoro bude usvojen, Slovenija će postati prva država centralne Europe koja je odobrila sklapanje istospolnih brakova. Sudeći prema jasnim stavovima ministrice obitelji, ovaj bi se plan mogao i realizirati.

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.