Foto: IskorakŽupanijski sud u Varaždinu potvrdio je presudu prema kojoj je Dario Krešić s tamošnjeg Fakulteta organizacije i informatike bio žrtva diskriminacije zbog spolne orijentacije.

Utvrđeno je da je poslodavac, Fakultet organizacije i informatike počinio diskriminaciju na temelju spolne orijentacije na način da je stvoreno neprijateljsko, ponižavajuće i uvredljivo okruženje za  Krešića koji je i sprečavan u napredovanju na radnom mjestu. Sud je također Fakultetu zabranio poduzimanje radnji kojima se sprečava napredovanje Darija Krešića.

Krešić se obratio udrugama Kontra i Iskorak prvi put 2009. godine zbog uznemiravanja na radnom mjestu od strane kolega profesora Božidara Kličeka i neposredno nadređene osobe profesora Željka Hutinskog.

Kolege i nadređeni su ponavljano iznosili šale i opaske kojima su se ismijavali s Krešićevom spolnom orijentacijom. Nakon dopisa koji je odvjetnik Kontre i Iskoraka uputio upravi Fakulteta organizacije i informatike, profesori Kliček i Hutinski pismeno su se ispričali zbog uznemiravanja. Nakon toga, g. Krešić je očekivao normalizaciju odnosa na Fakultetu, međutim, dogodilo se upravo suprotno.

Dario Krešić, koji se nakon stjecanja doktorata na Sveučilištu u Erlangenu – jednom od vodećih njemačkih sveučilišta – kao znanstvenik-povratnik zaposlio na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu, od tada je od strane uprave Fakulteta bio sustavno sprečavan u redovnom napredovanju na radnom mjestu.

Krešić je stoga pred Općinskim sudom u Varaždinu podnio antidiskriminacijsku tužbu protiv Fakulteta organizacije i informatike, a kojoj su se kao umješači pridružile udruge Kontra i Iskorak te Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

Iskorak i Kontra pozvali su rektora Sveučilišta u Zagrebu g. Aleksu Bjeliša da javno osudi diskriminaciju na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu i spriječi daljnje diskriminiranje g. Krešića. Također apeliraju da primjereno sankcionira pojedince odgovorne za počinjenu diskriminaciju.

Kako kažu u Kontri i Iskoraku, ovo je prva pozitivna presuda u Hrvatskoj u slučaju diskriminacije na temelju spolne orijentacije povodom prijave građanina.

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.