Foto: Facebook

Više od milijun sudionika okupilo se na ovogodišnjoj Povorci ponosa u Sao Paulu, inače najbrojnijoj u svijetu, i pozvalo brazilsku vladu na odlučniju zaštitu LGBT osoba i strože kažnjavanje zločina iz mržnje.

 Nogometno ozračje domaćina Svjetskog prvenstva koje se održava za nešto više od mjesec dana, upriličila je bučna i šarena Povorka ponosa koja je uz preplanule zabavljače i zabavljačice te plesne ritmove prošetala ulicama Sao Paula. Poruka koju su sudionici ovogodišnje Povorke poslali vlastima bila je nešto ozbiljnija od pjesme i plesa.

Nakon brutalnog ubojstva 18-godišnjaka u veljači ove godine, aktivisti za ljudska prava krenuli su izravno prema vladi zahtijevajući od nje donošenje strožijih zakona protiv zločina iz mržnje, transfobije i homofobije, koje su u porastu. Iako je Brazil 2011. ozakonio istospolne brakove, društvo nije promijenilo dominantne negativne stavove o LGBT osobama; ponajmanje politčka desnica i religijske skupine.

Stoga su organizatori Povorke glasno poručili da nasilju treba stati na kraj te da vlada treba donijeti zakon kojim će se homofobija klasificirati kao zločin iz mržnje. Smatraju da će jedino strože kazne utjecati na promjenu društvene svjesti i ponašanje pojedinaca. Koliko je homofobija sveprisutna i prihvaćena pojava govori i informacija o majicama s logom Svjetskog prvenstva koje na sebi imaju homofobne natpise i nalaze se u slobodnoj prodaji.

Osim strožeg kažnjavanja homofobnih napada, aktivisti traže od vlade da slijedi primjer Argentine koja je transrodnim osobama omogućila promjenu identiteta u službenim dokumentima, bez prethodnog odobrenja suda ili operativne promjene spola. "Povorka ponosa nije jednokratni događaj niti ulični karneval. To je pokret masovne vidljivosti dijela zajednice koji svakodnevno trpi nasilje, predrasude, mržnju, netoleranciju i diskriminaciju", podsjetio je Fernando Quaresma, predsjednik organizacije Udruženje LGBT Povorke ponosa u Sao Paulu.

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.