Foto: Screenshot

MTV je ozbiljno zakoračio u aktivizam, odlučio iskoristiti svoju popularnost među mlađom publikom te popriličnu mrežnu pokrivenost diljem svijeta. Kako je najavio njegov predsjednik, Stephen Friedman, gledatelji mogu uskoro očekivati kampanju koja će se baviti temama vezanim uz rasu, rod i spolni identitet.

Riječ je o projektu "Look Different" koji će uključivati televizijski i digitalni sadržaj, kao i društvene mreže, a sve s ciljem poticanja borbe za rasna, rodna i LGTB prava, za koja, kako kaže Friedman, i dalje ne postoji dobro razvijen prostor dijaloga, prenosi Vox Feminae. Publika će imati priliku vidjeti projekt na službenoj web stranici MTV-ja, na kojoj će se kroz nekoliko godina u tri faze iznositi problematika fokusirana na rasne, rodne i anti-LGTB pristranosti.

Želja MTV-ja je pružiti mladima mjesto na kojem bi mogli raspravljati o stvarima koje ih zanimaju, ali i s kojima im se neugodno suočiti. Na temelju ankete koju je mreža provela među svojim gledateljstvom, došli su do zaključka kako velik broj mladih vjeruje u društvenu ravnopravnost, ali ne razumiju povijesne i strukturalne nepravednosti koje joj stoje na putu.

"Naša publika ima snažne osjećaje vezane uz pravednost i jednakost, ali ipak nemaju jezik kojim bi o tome razgovarali ili neki forum", ističe Friedman. Samo 30 posto njih raspravljalo je o rasi, a velika većina vjeruje da je sam razgovor o tome u srži loš ili rasistički.

Anksioznosti s kojima se bjelačka mladež suočava u društvu kojim prevladavaju manjine, istraživat će i dokumentaristički projekt "Untitled Whiteness Project", koji će se usredotočiti na njihova iskustva, ali i na načine na koji privilegije koje imaju mogu pomoći svima koji su potlačeni. MTV je prošlog mjeseca lansirao prvu epizodu već popularne serije "Faking It" koja namjerava ukloniti predrasude prema mladim LGBT osobama.

Najavljena kampanja jedna je u nizu kojima MTV povezuje popularnu kulturu i aktivizam, potiče mlade na glasanje ili se zalaže za prevenciju AIDS-a.

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Podrži Crol donacijom :)

qrcode 9c3b0d27 127a 4867 a764 f80c95d6f267

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.