Foto: Screenshot

Južnoafrički predsjednik, Jacob Zuma, postavio je za novu ministricu javne poduzetnosti Lynne Brown, koja je ušla u povijest kao prva lezbijka političarka na ovako visokoj poziciji.

U manje od tjedan dana, Južna Afrika obogatila je svoju političku scenu nakon što je parlament odabrao prvog crnog deklariranog gej člana, Zakhelea Mbhelea, a vlada na ministarsko mjesto postavila prvu lezbijku, nekadašnju premijerku Zapadnog Capea.

"Ovo je, čini mi se, logičan potez jer se društveni utjecaj gej političara na visokim pozicijama ne smije zanemariti, naročito u zemlji poput naše, u kojoj je razina homofobije, uključujući i nasilje prema crnim lezbijkama, i dalje vrlo visoka", kazao je za Guardian politički analitičar Eusebius McKaiser.

"Ona nije gej aktivistkinja, tako da to nije bio razlog njezina imenovanja za ministricu. Odlično je to što smo dobili prvu lezbjku ministricu u vladi jednog od najkonzervativnijih predsjednika, još od 1994.", smatra Steven Friedman, direktor Centra za demokratske studije.

Početkom svibnja, Južna Afrika najavila je zakonske izmjene u pravu na doniranje krvi, koje će konačno biti omogućeno i gej muškarcima.

Lynne Brown o važnosti zastupljenosti žena u političkom prostoru

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.