Vrhovni sud SAD-a donio je presudu u predmetu Hobby Lobby, u kojem su pobijedile dvije američke tvrtke koje su tražile da zdravstveno osiguranje njihovih zaposlenica ne pokriva kontracepciju. Razlozi su, dakako, vjerske prirode, a to je potaknulo skupinu vjerskih vođa da odu korak dalje.

Oni su u utorak predsjedniku Baracku Obami uputili pismo u kojem traže religijsko izuzeće od budućeg zakona kojim bi se zabranila diskriminacija na temelju spolnog i rodnog identiteta na federalnoj razini. Drugim riječima, traže da se za njih prilagodi zakonska "rupa" koja bi im dopuštala diskriminaciju LGBT osoba pri zapošljavanju, a sve kako država ne bi vrijeđala njihove vjerske osjećaje.

Tekst spomenutog zakona još nije poznat javnosti pa se zapravo ne zna hoće li sadržavati takvo religijsko izuzeće, piše portal Atlantic.

"Bez religijskog izuzeća proširenje prava pri zapošljavanju imat će nerazumnu cijenu za opće dobro, nacionalno jedinstvo i religijske slobode", stoji, između ostalog, u pismu koje potpisuju vjerski vođe, inače bliski Obaminoj administraciji. Neki od njih bili su Obamini savjetnici za pitanja imigracijske reforme i članovi inicijative "Katolici za Obamu".

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.