Foto: Facebook/Dragan Marković Palma

Samo dan nakon objavljivanja pravomoćne presude Prizivnog suda u Beogradu kojom je utvrđeno da je narodni poslanik i predsjednik Jedinstvene Srbije (JS), Dragan Marković Palma, izvršio težak oblik diskriminacije LGBT populacije i kojom mu je zabranjeno da izvršenu diskriminaciju ponavlja, on je danas u otvorenom pismu kojim se obratio LGBT populaciji i koje su prenijeli mnogobrojni mediji u Srbiji, ponovo iznio niz neistina na račun LGBT osoba, optužujući ih bez ikakvog utemeljenja za različite probleme u društvu.

 Ovim činom osuđeni Marković je doveo u pitanje spomenutu presudu, izvrćući ruglu njezin značaj i izražavajući visok stupanj nepoštovanja, kako prema LGBT osobama, tako i prema čitavom sudskom sustavu, stoji u priopćenju Gej strejt alijanse. Iako u svom otvorenom pismu osuđeni Dragan Marković Palma kaže da će poštovati presudu Prizivnog suda, on to ne čini, već je u velikoj mjeri karikira, optužujući LGBT populaciju za "belu kugu“ u Srbiji i naglašavajući da ni on ni njegova politička stranka neće promijeniti stav o homoseksualcima i da će takve stavove i dalje iznositi u javnosti. Također, osuđeni Marković se kroz čitavo pismo LGBT osobama pejorativno obraća sa "gospodo homoseksualci“ za što kaže da je to jedina posljedica presude. 


GSA želi naglasiti da odavno u javnom prostoru Srbije nije zabilježen jasniji i vidljiviji slučaj političkog licemjerja. Posebno je poražavajuća činjenica što se u obrazloženju presude Prizivnog suda upravo navodi da osuđeni Dragan Marković Palma “kao ugledna politička ličnost, kao predsjednik stranke, ima pravo na vlastito mišljenje, ali ima i obvezu da u svojim javnim nastupima ne propagira diskriminaciju. Posebna je obveza političara, pa samim tim i tuženog, promovirati vrijednosti demokratskog društva kao što su pluralizam, tolerancija i pravo na različitost“, što on očigledno ne čini.

Najavljena je nova tužba

GSA je Markovića tužila po Zakonu o zabrani diskriminacije zato što je vrijeđao LGBT osobe i nazivao ih "bolesnima“, a ne po nekim drugim osnovama kako osuđeni Marković sada pokušava predstaviti. Također, Alijansa ga želi obavijestiti da ni LGBT osobe u Srbiji ni bilo gdje u svijetu nemaju baš nikakve uzročno-posljedične veze s malim prirodnim prirastom, tj. s tzv. “belom kugom” i s tim u vezi bi navela primjer Nizozemske kao jedne od zemalja s velikim prirodnim prirastom, a koja je vrlo liberalna prema pravima LGBT osoba.

Imajući u vidu sve gore navedeno, kao i očigledno nepoštivanje suda od strane osuđenog Markovića i njegovu najavu da će i dalje vrijeđati LGBT osobe u javnosti, ponašati se prema njima kao prema građanima drugog reda i raspirivati mržnju prema ovoj populaciji, GSA izražava svoju bojazan da bi sve ovo moglo pogoršati već ionako negativnu društvenu atmosferu prema LGBT zajednici kojoj je u značajnoj mjeri osuđeni Dragan Marković Palma doprinosio godinama unazad svojim izjavama u javnosti.

Zato će GSA u dogovoru sa svojim odvjetnicima podnijeti novu tužbu protiv Markovića, ovog puta za odštetu zbog povrede prava ličnosti i nanesenih duševnih boli LGBT osobama, a na osnovu Zakona o obligacionim odnosima i Zakona o zabrani diskriminacije. U pitanju je udružena tužba nekoliko desetaka članova i članica GSA, a Alijansa poziva i sve druge LGBT osobe u Srbiji koje se žele pridružiti ovoj tužbi da joj se jave na sljedeću adresu, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

GSA vjeruje da će ova tužba biti jedan od najvećih zahtjeva za odštetom u sudskoj praksi u Srbiji do sada, kao i da će pravomoćna presuda Apelacionog suda u Beogradu kojom je Dragan Marković Palma osuđen za tešku diskriminaciju LGBT populacije pozitivno doprinijeti ishodu ove tužbe.

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.